Țara sultanului Erdogan vrea să devină hubul aviatic al lumii! Turkish Airlines cumpără peste 200 de avioane Airbus

16 Dec. 2023, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Dec. 2023, 11:35 // Actual //  bani.md

Turkish Airlines a anunțat vineri că a decis să achiziționeze peste 200 de avioane Airbus – cu opțiunea pentru alte peste 100 – în următorul deceniu, în încercarea de a deveni cel mai mare transportator aerian din lume, scrie France 24.

Directorul executiv al Turkish Airlines, Bilal Eksi, a declarat pe rețelele de socializare că întreaga comandă ar putea ajunge la 355 de aeronave.

Tranzacția ar fi una dintre cele mai mari din industrie și ar extinde substanțial flota existentă a transportatorului turc, care numără 439 de avioane. „Urez mult noroc țării noastre și companiei noastre”, a declarat Eksi.

Turkish Airlines a anunțat într-un document corporativ separat că achizițiile vor fi făcute ca parte a „planului său strategic” pentru perioada 2023-2033.

Afacerea va contribui la „proeminența Turciei ca hub aviatic” și „va avea un impact pozitiv considerabil asupra sectorului turistic din Turcia”, a declarat Ahmet Bolat, președintele Turkish Airlines, potrivit Financial Times.

Dar compania aeriană și Airbus au avut mici divergențe în privința detaliilor tranzacției.

Declarația Turkish Airlines a spus că a făcut comenzi ferme pentru 230 de avioane și a plasat drepturi de cumpărare pentru alte 125 de aeronave.

Airbus a declarat că cifra de 230 includea 10 avioane pe care Turkish Airlines le comandase în septembrie și, prin urmare, cuprindea doar 220 de aeronave noi.

Achiziția confirmată a comenzilor companiei aeriene – care include 150 de avioane A321 NEO și 60 de avioane de mare capacitate A350-900 – are un preț de catalog de peste 40 de miliarde de dolari.

Puține oferte costă prețul real de catalog, deoarece producătorii de avioane fac reduceri pentru comenzi în masă.

Flota existentă a transportatorului turc este împărțită în mod egal între aeronave Airbus și Boeing.Noua comandă reprezintă un impuls masiv pentru gigantul aerospațial european în cursa sa pentru supremația globală cu rivalul său american.

„Această comandă pentru aeronave de ultimă generație este o demonstrație a viziunii îndrăznețe a Turkish Airlines”, a declarat Christian Scherer, director executiv al Airbus, într-o declarație.

„Suntem mândri să însoțim conexiunea Turciei cu lumea cu aeronavele noastre de ultimă generație”.

Turkish Airlines are sediul pe aeroportul internațional nou construit din Istanbul și zboară în 120 de țări. Compania susține că deține „titlul de companie aeriană care zboară în cele mai multe țări din lume”.

Turkish Airlines a precizat că acordul include și o comandă separată pentru Rolls-Royce, care va furniza servicii de întreținere și piese de schimb pentru motoarele avioanelor A350.

Guvernul britanic a precizat că acordul de vineri include 70 de aeronave echipate cu motoare Rolls-Royce.

„Acest acord de referință între Turkish Airlines, Airbus și Rolls-Royce demonstrează că cerul este limita pentru sectorul aerospațial înfloritor din Marea Britanie”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch, a calificat-o drept „o victorie la licitație pentru sectorul spațial britanic, lider mondial”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală