Lilia Lemoine, fostă specialistă în IT şi pasionată de cosplay, construia nu de mult machete ale băncii centrale argentiniene pentru ca Javier Milei să le distrugă într-un act artistic, în faţa a zeci de oameni pregătiţi să asculte discursurile şi ideile radicale ale celui ce avea să devină preşedintele Argentinei, scrie Financial Times.
„Obişnuiam să glumesc spunând că făceam magie voodoo asupra băncii centrale pentru a o închide. De aceea am făcut-o cât mai realistă posibil”, a declarat Lemoine.
Acum, zilele lor de a distruge machete ale băncii centrale în mijlocul discuţiilor s-a termiant. Lemoine se află în congresul argentinian în calitate de deputat nou ales pentru partidul lui Milei, iar Milei însuşi a devenit preşedinte în urmă cu o săptămână, într-o perioadă de criză economică profundă.
Novicele politic în vârstă de 53 de ani – ale cărui personaje anterioare au inclus un iubitor fanatic de câini, ultra-libertarian, intelectual nonconformist şi jucător de fotbal – a suferit o schimbare dramatică de imagine de la campanie, îmbrăcându-se sobru şi vorbind în termeni serioşi, de om de stat, conform poziţiei recent câştigate.
În urma victoriei sale electorale improbabile asupra mişcării peroniste care a condus mult timp Argentina, guvernul lui Milei a dezvăluit marţi un plan economic generalist de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe pentru a echilibra bugetul.
O promisiune anterioară de a adopta dolarul american ca monedă naţională a fost abandonată şi nu s-a făcut nicio menţiune despre ideile cele mai radicale susţinute de Milei în timpul campaniei, cum ar fi legalizarea vânzării de organe umane sau tăierea legăturilor cu Brazilia şi China, cei mai mari parteneri comerciali ai Argentinei.
Luis Caputo, actualul ministru al economiei numit de Milei şi fost trader pe Wall Street, a anunţat săptămâna aceasta că devalorizează peso-ul cu 54%. În loc să dea foc la banca centrală, Caputo a numit un fost coleg de la banca de investiţii.
Administraţia Biden, care s-a agitat din cauza apropierii guvernului peronist anterior de chinezi, şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Milei. Oficialii au ales să ignore admiraţia acestuia pentru fostul preşedinte Donald Trump şi i-au oferit ajutor în încercarea de a obţine un nou pachet de sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional.
Argentina datorează deja 43 de miliarde de dolari FMI, iar noul guvern a moştenit visteria goală, o inflaţie de peste 150 de procente pe an şi o recesiune iminentă.
În timpul recentei vizite a lui Milei în SUA, democraţii au organizat chiar şi o întâlnire cu fostul preşedinte american Bill Clinton, care a ascultat planurile argentinianului şi a rămas impresionat.
Cu toate acestea, Milei nu a renunţat complet la personalitatea sa neconvenţională. La inaugurarea sa, pe lista eclectică de invitaţi de onoare s-au aflat regele Felipe al VI-lea al Spaniei, Viktor Orbán al Ungariei, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy şi fostul lider brazilian Jair Bolsonaro.
Sora sa, Karina, care a fost mult timp cea mai apropiată consilieră a lui Milei, a fost alături de el în timp ce au fost conduşi la palatul prezidenţial într-o maşină decapotabilă. Într-una dintre primele sale decizii executive, el a anulat un decret care interzicea numirile bazate pe nepotism şi a instalat-o ca şef de cabinet.
De-a lungul drumului, cei doi au oprit coloana de maşini pentru a saluta un golden retriever. Dragostea lui Milei pentru câini este unul dintre multele interese pe care le-a dus la extrem: a pus să i se facă propriul baston prezidenţial pentru inaugurare, cu capetele celor cinci iubiţi mastiff englezi ai săi – animalul său de companie original Conan, plus patru câini clonaţi de la el şi numiţi după economişti libertarieni – în relief pe el.
Înainte de preluarea mandatului, Milei, care a fost educat în religia catolică, a călătorit la New York pentru a se ruga la mormântul lui Menachem Mendel Schneerson, un renumit rabin ortodox considerat de unii adepţi drept Mesia.
„Făcuse o rugăciune acolo înainte de alegeri şi, după ce a câştigat, a simţit că trebuie să se întoarcă în calitate de preşedinte ales pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu”, a declarat o persoană familiarizată cu această călătorie.
Obişnuiţi cu crizele constante, argentinienii se întreabă acum dacă noua personalitate sobră a lui Milei este aici pe termen lung şi ce urmează: schimbarea economică profundă pentru care mulţi au votat sau un nou dezastru?
Alfredo Serrano, şeful grupului de reflecţie de stânga Celag, a declarat că Argentina ar putea deveni o societate mult mai inegală sub conducerea lui Milei, asemănătoare cu cea din Peru sau Columbia, cu milioane de oameni care trăiesc la limită în condiţiile în care standardele de viaţă se înrăutăţesc, sau argentinienii ar putea pur şi simplu să-şi piardă răbdarea cu noul lor lider excentric.
„În acest caz, Milei are o mare problemă. Sprijinul său este foarte efemer şi foarte volatil. Alegătorii au pus un pariu pe el, dar acest pariu are o dată de expirare”, a spus Serrano.
Într-o ţară cu lideri de talie mare, mulţi dintre ei împrumutându-şi numele unor mişcări politice – Peronismo, Menemismo, Kirchnerismo – va genera noul preşedinte un nou tip de mişcare, poate denumită Mileismo?
„Pentru mulţi dintre noi, s-a întâmplat cel mai bun lucru posibil, l-a lăsat în urmă pe nebunul din campanie, dar a păstrat ideile liberale.Dar pentru ca acest lucru să funcţioneze, el trebuie să arate nişte rezultate – o îmbunătăţire a economiei – în termen de şase luni. Dacă nu o face, va fi haos” a declarat un senior executiv bancar din Buenos Aires.