Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică

09 Feb. 2024, 08:52
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Feb. 2024, 08:52 // Slider //  bani.md

La Chișinău se desfășoară vineri, 9 februarie curent, Moldova Cybersecurity Forum 2024, o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice din țară și din străinătate. La eveniment participă peste 500 de persoane – experți în acest domeniu, oficiali și toți cei interesați de securitatea cibernetică. Forumul va fi inaugurat de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean și de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, alături de principalii parteneri de dezvoltare.

În cadrul evenimentului, urmează să fie lansată Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice.

„Lansarea acestor instituții reprezintă un pas semnificativ pentru Moldova. Este esențial să le avem implementate, pentru a evita expunerea la riscuri și incidente de securitate, așa cum s-a întâmplat în trecut. Fiecare cetățean trebuie să fie conștient de regulile esențiale de igienă în securitatea cibernetică și, prin conștientizarea sa, să contribuie la performanța acestor instituții și la asigurarea securității statului. Din acest motiv, suntem astăzi la Moldova Cybersecurity Forum, primul eveniment de acest gen în Republica Moldova”, a declarat Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Noua agenție va asigura un mediu digital sigur, protejând infrastructura critică a statului și societății împotriva atacurilor cibernetice, în timp ce „Cybercor” va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică, oferind formare profesională funcționarilor publici și studenților pentru a aborda provocările din sector.

„Marcăm un moment istoric pentru Universitatea Tehnică a Moldovei. Prin decizia Guvernului, la UTM va funcționa Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Acesta reprezintă angajamentul nostru comun de a consolida securitatea cibernetică a țării și de a ne adapta provocărilor din ce în ce mai complexe ale lumii digitale”, spune Viorel Bostan, rectorul UTM.

La forum, care va începe la ora 9:00, vor fi desfășurate sesiuni de discuții, prezentări ale speakerilor internaționali și sesiuni interactive de networking. În cadrul acestor activități, în fața publicului vor vorbi experți internaționali precum Paul Tumelty, liderul regional Mandiant, Luigi Rebuffi, secretarul general și fondatorul ESCO sau Julia Zuern, reprezentant al Biroului Federal German pentru Securitatea Informațională. Printre subiectele care vor fi abordate de către aceștia se numără: amenințările cibernetice regionale, elaborarea strategiilor de securitate cibernetică sau asigurarea infrastructurii critice pentru o securitate cibernetică rezilientă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării sub egida prim-ministrului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul USAID și Ambasadelor Suediei și Marii Britanii la Chișinău, precum și EU Partnership Mission și e-Governance Academy.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău