Marian ține cu dinții legea plăților fără numerar – efectul bombei cu ceas! Rija: Achizițiile din fitotehnie, la pământ

09 Feb. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2024, 10:05 // Actual //  bani.md

Proiectul de lege care vizează restricționarea decontărilor în numerar la 100.000 de lei lunar pentru persoane juridice și 100.000 de lei anual pentru persoanele fizice a stârnit controverse, mai ales în mediul rural, unde economia se bazează în mare parte pe activități agricole. Directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija, a exprimat îngrijorare cu privire la impactul pe care această lege l-ar putea avea asupra sectorului agricol, scrie ipn.md.

Rija a subliniat că proiectul de lege nu oferă claritate cu privire la modul în care vor opera achizitorii de producție de fitotehnie și horticultură, care, în prezent, desfășoară tranzacții în numerar în piețele rurale. Plafonul propus pentru rulaje în numerar este de 100.000 de lei lunar, o sumă mult redusă față de plafonul anterior de 1.200.000 de lei, fie că este vorba despre numerar sau transfer bancar.

Argumentând necesitatea utilizării cash-ului în piețele rurale, Rija a explicat că tranzacțiile se desfășoară predominant în numerar din cauza lipsei de accesibilitate la serviciile bancare. Achizitorii ar fi nevoiți să facă față unor dificultăți suplimentare în utilizarea sistemului bancar, inclusiv comisioane bancare și restricții asupra sumelor ce pot fi retrase din bancomate.

De asemenea, Rija a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege ar putea afecta producătorii agricoli, limitându-le posibilitatea de a-și vinde produsele în mod legal. Propunerea de a permite vânzarea doar a produselor în valoare de 100.000 de lei anual ar putea crea dificultăți semnificative pentru aceștia, reducându-le veniturile și punându-i în imposibilitatea de a-și susține activitatea.

În plus, Rija a evidențiat problema accesului limitat la serviciile bancare în mediul rural, unde doar o mică parte din sate dispun de bancomate. Această situație ar putea determina oamenii să parcurgă distanțe mari pentru a avea acces la servicii bancare, implicând cheltuieli suplimentare și pierderi de timp.

În contextul acestei propuneri legislative, Rija a adus în discuție și creșterea profiturilor sectorului bancar în ultimii ani, subliniind discrepanța dintre aceste câștiguri și dificultățile cu care se confruntă sectorul agricol.

În final, Rija a pledat pentru o analiză mai atentă a impactului propunerii legislative asupra diferitelor sectoare ale economiei, subliniind necesitatea identificării unor soluții echilibrate care să susțină atât transparența tranzacțiilor, cât și interesele mediului de afaceri și ale populației vulnerabile. El a subliniat importanța implementării unor măsuri de stimulare a plăților electronice, în locul unor reglementări restrictive. Recent, la Parlament au avut loc consultări publice cu privire la acest proiect de lege.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO