VIDEO MAI, mai puternic datorită unui proiect european. Poliția va fi dotată cu tehnologii de ultimă generație

15 Feb. 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 16:04 // Actual //  bani.md

Angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) își vor consolida capacitățile operaționale și combatere a criminalității în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre hubul „EU4Security Moldova”, care va permite oamenilor legii să furnizeze servicii mai calitative în domeniul securității.

EU4Security Moldova, finanțat de către Comisia Europeană și implementat de către Agenția Uniunii Europene Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL). Proiectul va răspunde necesităților MAI în domeniul educației, integrității și digitalizării.

CEPOL este centrul UE pentru formarea în domeniul aplicării legii, care facilitează prevenirea și combaterea infracțiunilor grave și a criminalității organizate, a terorismului și a amenințărilor emergente la adresa securității prin facilitarea și consolidarea cooperării transfrontaliere prin intermediul formării profesionale.

„Prin acest proiect, ne propunem să îi ajutăm pe omologii noștri din Moldova să rămână în fața criminalității. CEPOL este gata să își intensifice eforturile de consolidare a capacităților personalului ministerului, astfel încât acesta să poată răspunde mai bine, acum și în viitor, la amenințările volatile la adresa securității care afectează țara”, a declarat Alexandru Niculiță, șeful Direcției de cooperare internațională a CEPOL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Poliția Moldovei va beneficia de fonduri pentru dotare cu tehnologie de ultimă generație, astfel încât să crească rata de combatere a criminalității cibernetice și a traficului cu arme de foc, iar angajații MAI vor beneficia de oportunități de formare și dezvoltare profesională.

„EU4Security Moldova este un proiect important pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună, pentru a ne menține cetățenii în siguranță. Acesta va contribui la lupta împotriva traficului de arme de foc, care reprezintă o amenințare tot mai mare în Moldova, și împotriva criminalității cibernetice, o mare provocare a prezentului. Per ansamblu, proiectul este un pas important în călătoria noastră spre un viitor european comun și spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat la deschiderea hubului Ylva Johansson, comisară europeană pentru Afaceri Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a spus că inițiativa reprezintă o dovadă a angajamentului Moldovei „de a construi un viitor mai sigur, mai rezistent și mai favorabil incluziunii”.

„Sunt convins că eforturile noastre de colaborare vor conduce la un impact tangibil și pozitiv asupra peisajului de securitate din Moldova. Ministerul Afacerilor Interne este alături de colegii noștri din domeniul securității din Europa, iar schimbul de opinii de astăzi este foarte important în fortificarea cooperării și continuitatea acțiunilor viitoare”, a menționat șeful MAI.

În cadrul evenimentului, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a vorbit despre angajamentul UE de a sprijini eforturile Republicii Moldova în vederea integrării sale europene.

„Ne-am angajat să ne asigurăm că un număr mai mare de funcționari din Moldova beneficiază de oportunități de învățare. Este esențial să facilităm consolidarea competențelor acestora și să dezvoltăm forțe de poliție apropiate și în serviciul cetățenilor săi, în conformitate cu acquis-ul UE. Acest proiect este un semn al angajamentului de neclintit al UE de a sprijini Moldova în realizarea aspirațiilor sale europene, în fortificarea securității sale și în consolidarea rezilienței sale”, a punctat diplomatul.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău