VIDEO Securitatea copiilor pe internet, prioritatea MAI. Efros promite pedepse mai dure pentru agresorii virtuali

15 Feb. 2024, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 15:48 // Actual //  bani.md

Forumul internațional „Siguranța Online a Copiilor” a început la Chișinău. Conform Ministerului Afacerilor Interne, evenimentul reunește experți internaționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanți ai Senatului României, miniștri din Guvernul Republicii Moldova, diplomați, specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta și a colabora în domeniul protecției copiilor în mediul online. Panelurile de discuții vor avea loc în perioada 15-16 februarie.

Forumul a fost deschis de către președinta Maia Sandu și comisara europeană pentru afaceri interne Ylva Johansson, alături de ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros și ambasadorul SUA Kent D. Logsdon.  În cadrul celor două zile ale forumului se va discuta despre inițiativele legislative la nivel național și european, pentru răspuns la abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în mediul virtual. Participanții urmează să analizeze legislația și experiența internațională, modul de cooperare între instituții și să discute despre crearea unui registru național al agresorilor sexuali.

Adrian Efros a precizat în cadrul forumului că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și-a propus să conecteze strategia națională în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind combaterea crimelor referitoare la exploatarea sexuală a copiilor, inclusiv în mediul online.

„În materie legislativă, pe lângă ratificarea mai multor tratate internaționale cum ar fi Convenția Budapesta și Convenția Lanzarote, specialiștii noștri împreună cu cei de la justiție lucrează pentru înlăturarea unor bariere și lacune în legislația națională din Codul penal, Codul de procedură penală și din legea cu privire la serviciile societății informaționale, care îngreunează identificarea agresorilor și atragerea la răspundere imediată a acestora”, a spus șeful MAI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Problema abuzului sexual asupra copiilor nu este una ușor de vorbit. Dar trebuie. Un copil nu are putere.  Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. O felicit pe președinta Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor”, a declarat comisara europeană Ylva Johansson.

Șeful misiunii diplomatice americane, Kent D. Logsdon, a punctat că forumul marchează un pas important pentru a consolida acțiunile ce țin de protecția copilului online.

„Acest eveniment subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova și partenerilor săi internaționali în asigurarea unui mediu digital mai sigur pentru toți copiii”, a conchis ambasadorul.

Forumul „Siguranța Online a Copiilor” este organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău