Congresul separatiștilor de la Tiraspol: Stau cu mâna întinsă și cântă osanale pentru stăpânii de la Kremlin

28 Feb. 2024, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Feb. 2024, 15:20 // Actual //  bani.md

În cadrul Congresului al VII-lea al deputaților din regiunea transnistreană, a fost adoptată o declarație cu privire la situația critică din zonă, subliniind necesitatea unei intervenții internaționale imediate și active. Documentul evidențiază o serie de probleme majore cu care se confruntă populația transnistreană.

Printre principalele aspecte menționate în declarație se numără tratamentul discriminatoriu și abuziv la care sunt supuși transnistrenii la trecerea frontierei moldovenești, inclusiv deportările care duc la separarea familiilor. De asemenea, se atrage atenția asupra blocajului livrărilor de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale din regiune, încălcându-se astfel dreptul la viață și sănătate al locuitorilor.

Problema importului de medicamente în Transnistria este subliniată ca fiind acutizată, iar taxele vamale introduse de autoritățile moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2024, sunt considerate a fi un atac direct asupra economiei și bunăstării regiunii. Conform declarației, aceste taxe vamale au generat creșterea prețurilor, distrugerea întreprinderilor și întreruperea legăturilor comerciale cu multe țări din întreaga lume.

În contextul acestor provocări, Congresul Deputaților din Transnistria solicită o intervenție internațională decisivă și coordonată pentru a aborda problemele cu care se confruntă regiunea. Această declarație aduce în atenție criza umanitară și economică din Transnistria și reprezintă un apel către comunitatea internațională pentru sprijin și acțiune imediată.

În opinia experților, Compania Sheriff, care controlează de facto politica în stânga Nistrului, și-a atins ținta de a crea panică în societate, lansând astfel de zvonuri că Tiraspolul ar putea cere alipirea la Rusia. Or, în ultima vreme, pretinsele autorități din stânga Nistrului s-au arătat nemulțumite de taxele vamale instituite de Chișinău.

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană achită toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO