Alegeri prezidențiale! Morții cresc exponențial numărul alegătorilor

28 Feb. 2024, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Feb. 2024, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Există discrepanță alarmantă între tendințele demografice și evoluția numărului alegătorilor în Republica Moldova. Conform datelor, numărul cetățenilor cu drept de vot a crescut în mod neașteptat înregistrând o creștere de peste 16.500 de alegători între alegerile locale din 2019 și cele din 2023, chiar în ciuda tendinței de descreștere a populației din ultimele decenii.

Această creștere aparent nejustificată este atribuită în principal unor fenomene artificiale și problemelor înregistrate în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). O parte semnificativă a acestei creșteri este generată de menținerea în RSA a alegătorilor decedați, în special din regiunea transnistreană, în absența unor solicitări de radieri din partea rudelor acestora.

„Creșterea numărului alegătorilor în raioanele necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova este, cel mai probabil, un fenomen artificial și se datorează faptului că pe lângă înregistrarea la solicitare a noilor alegători, odată cu decesul cetățenilor din regiunea transnistreană, care sunt înscriși în Registrul de Stat al Populației, respectiv în RSA, aceștia nu sunt radiați, decât la adresarea rudelor. Prin urmare, chiar dacă cetățeanul respectiv a decedat, el rămâne în calitate de alegător în RSA. Această stare de fapt ar putea perpetua tendința de creștere anormală a numărului total al alegătorilor în RSA, chiar dacă votanții din stânga Nistrului nu se regăsesc în listele electorale de bază, aceștia votând pe listele suplimentare. „Recomandarea noastră către autorități este să explice aceste aspecte, ca societatea să fie conștientă din ce cauză cifrele din RSA nu coincid cu realitățile demografice din societate”, notează Igor Bucătaru

Analiza indică și o altă problemă majoră, potrivit analistului electoral Igor Bucătaru de la promo-LEX, legată de cetățenii cu drept de vot decedați în afara țării, a căror deces nu este raportat autorităților moldovenești. Această problemă, deși nu se resimte în prezent, ar putea compromite calitatea listelor electorale în viitor.

„Chiar dacă la moment această problemă încă nu se resimte, pe viitor ea se va agrava, ceea ce va duce la vicierea calității listelor electorale. „Este foarte important ca autoritățile publice responsabile să comunice de pe acum societății despre eventualele riscuri și să sensibilizeze cetățenii aflați peste hotare despre necesitatea comunicării cu autoritățile Republicii Moldova”, a precizat Bucătaru.

Recomandările analistului electoral vizează o mai bună comunicare din partea autorităților cu privire la aceste probleme și necesitatea unor mecanisme eficiente pentru gestionarea datelor din RSA. De asemenea, se subliniază necesitatea unui dialog proactiv între Comisia Electorală Centrală și părțile interesate pentru a asigura calitatea listelor electorale în contextul alegerilor prezidențiale din 2024 și a unui eventual referendum constituțional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău