Maksym Barabash: „Noile investiții ale Philip Morris în Moldova vin în susținerea viitorului european al țării”

02 Apr. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Apr. 2024, 10:46 // Actual //  MD Bani

În luna martie, compania Philip Morris International a prezentat în Moldova cea mai recentă versiune a dispozitivului său de încălzire a tutunului, lansarea căruia în acest an presupune investiții de aproximativ 2 milioane de dolari. Într-un interviu pentru Logos Press, directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova, Maksym Barabash, a declarat că, în pofida legislației de reglementare dificile, compania și-a asumat responsabilitatea de a continua să se extindă pe piața moldovenească și de a oferi fumătorilor adulți produse alternative fără fum.

Iqos Iluma a fost prezentat pentru prima dată în Japonia, în anul 2021. Potrivit lui Maksym Barabash, introducerea pe piață a noului dispozitiv are loc treptat, deoarece a fost necesară reutilarea fabricilor Philip Morris International care produc rezerve de tutun concepute special pentru noul dispozitiv fără fum. Procesul este amplu, dar și costisitor.

„Doar liniile de producție pentru rezervele de tutun înseamnă pentru companie investiții de milioane de dolari. Procesul de producție este foarte modernizat, motiv pentru care reutilările fabricilor sunt destul de ample. Apropo, acesta este unul dintre motivele pentru care produsele noastre fără fum nu pot fi contrafăcute  – falsificatorii nu își permit un echipament atât de scump”, afirmă directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova.

Noul dispozitiv folosește tehnologia de încălzire prin inducție, care nu utilizează lamelă și nu necesită curățare.

„Timp de zece ani, producem un dispozitiv care are la bază tehnologia de încălzire a tutunului. Vedem și avem dovezi științifice că aceasta este o alternativă mai bună țigărilor tradiționale. Obiectivul nostru a fost să facem acest dispozitiv cât mai comod și să oferim fumătorilor adulți ritualul cu care deja s-au obișnuit”, a adăugat Maksym Barabash.

Pe piața din Moldova, dispozitivele de încălzire a tutunului au fost lansate în 2018. La finalul anului 2023, cota de piață a produselor fără fum a depășit toate celelalte mărci Philip Morris comercializate pe piața moldovenească. Pentru lansarea noului produs fără fum în Moldova, compania a investit deja aproximativ 1 milion de dolari.

„În Moldova, introducerea pe piață a noului Iqos Iluma va costa cel puțin 2 milioane de dolari, bani care vor fi direcționați către extinderea infrastructurii, deschiderea magazinelor și recrutarea de personal. Lansarea noului produs presupune extinderea rețelei de vânzare cu amănuntul, deoarece crește presiunea asupra portofoliului de produse. Procesul de trecere a utilizatorilor noștri la noul dispozitiv va fi gradual: nu încetăm să vindem celelalte rezerve de tutun”, declară Maksym Barabash.

Directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova afirmă că, în pofida legislației de reglementare dificile, care interzice practic orice formă de comunicare cu consumatorii, compania va continua să se extindă pe piața moldovenească.

„Compania privește cu optimism faptul că Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderare la UE și consideră că acest lucru va oferi un impuls semnificativ economiei. Noi nu doar credem în potențialul acestei țări, ci confirmăm acest lucru prin acțiuni: transferăm aproape întreaga noastră gamă de producție de țigări la capacitățile Combinatului „Tutun CTC” din Chișinău și lansăm în vânzare un nou produs inovator și strategic. Viitorul pieței de tutun din Moldova va depinde de armonizarea sa cu practicile europene. Afacerile mari mizează pe acest lucru”, subliniază Maxim Barabash.

Către sfârșitul anului 2023, Philip Morris International a investit în categoria de produse fără fum peste 12,5 miliarde de dolari. Este vorba despre investiții în inovații, evaluarea științifică și creșterea performanței alternativelor fără fum. În al patrulea trimestru al anului 2023, 40% din veniturile totale ale Philip Morris au provenit din comercializarea IQOS. Profitul din vânzările acestui dispozitiv l-a depășit pe cel din vânzările „Marlboro”, ajungând astfel lider mondial în categoria produselor cu nicotină.

Sursa: https://www.infotag.md/populis-ru/314974/

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO