Maksym Barabash: „Noile investiții ale Philip Morris în Moldova vin în susținerea viitorului european al țării”

02 Apr. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Apr. 2024, 10:46 // Actual //  MD Bani

În luna martie, compania Philip Morris International a prezentat în Moldova cea mai recentă versiune a dispozitivului său de încălzire a tutunului, lansarea căruia în acest an presupune investiții de aproximativ 2 milioane de dolari. Într-un interviu pentru Logos Press, directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova, Maksym Barabash, a declarat că, în pofida legislației de reglementare dificile, compania și-a asumat responsabilitatea de a continua să se extindă pe piața moldovenească și de a oferi fumătorilor adulți produse alternative fără fum.

Iqos Iluma a fost prezentat pentru prima dată în Japonia, în anul 2021. Potrivit lui Maksym Barabash, introducerea pe piață a noului dispozitiv are loc treptat, deoarece a fost necesară reutilarea fabricilor Philip Morris International care produc rezerve de tutun concepute special pentru noul dispozitiv fără fum. Procesul este amplu, dar și costisitor.

„Doar liniile de producție pentru rezervele de tutun înseamnă pentru companie investiții de milioane de dolari. Procesul de producție este foarte modernizat, motiv pentru care reutilările fabricilor sunt destul de ample. Apropo, acesta este unul dintre motivele pentru care produsele noastre fără fum nu pot fi contrafăcute  – falsificatorii nu își permit un echipament atât de scump”, afirmă directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova.

Noul dispozitiv folosește tehnologia de încălzire prin inducție, care nu utilizează lamelă și nu necesită curățare.

„Timp de zece ani, producem un dispozitiv care are la bază tehnologia de încălzire a tutunului. Vedem și avem dovezi științifice că aceasta este o alternativă mai bună țigărilor tradiționale. Obiectivul nostru a fost să facem acest dispozitiv cât mai comod și să oferim fumătorilor adulți ritualul cu care deja s-au obișnuit”, a adăugat Maksym Barabash.

Pe piața din Moldova, dispozitivele de încălzire a tutunului au fost lansate în 2018. La finalul anului 2023, cota de piață a produselor fără fum a depășit toate celelalte mărci Philip Morris comercializate pe piața moldovenească. Pentru lansarea noului produs fără fum în Moldova, compania a investit deja aproximativ 1 milion de dolari.

„În Moldova, introducerea pe piață a noului Iqos Iluma va costa cel puțin 2 milioane de dolari, bani care vor fi direcționați către extinderea infrastructurii, deschiderea magazinelor și recrutarea de personal. Lansarea noului produs presupune extinderea rețelei de vânzare cu amănuntul, deoarece crește presiunea asupra portofoliului de produse. Procesul de trecere a utilizatorilor noștri la noul dispozitiv va fi gradual: nu încetăm să vindem celelalte rezerve de tutun”, declară Maksym Barabash.

Directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova afirmă că, în pofida legislației de reglementare dificile, care interzice practic orice formă de comunicare cu consumatorii, compania va continua să se extindă pe piața moldovenească.

„Compania privește cu optimism faptul că Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderare la UE și consideră că acest lucru va oferi un impuls semnificativ economiei. Noi nu doar credem în potențialul acestei țări, ci confirmăm acest lucru prin acțiuni: transferăm aproape întreaga noastră gamă de producție de țigări la capacitățile Combinatului „Tutun CTC” din Chișinău și lansăm în vânzare un nou produs inovator și strategic. Viitorul pieței de tutun din Moldova va depinde de armonizarea sa cu practicile europene. Afacerile mari mizează pe acest lucru”, subliniază Maxim Barabash.

Către sfârșitul anului 2023, Philip Morris International a investit în categoria de produse fără fum peste 12,5 miliarde de dolari. Este vorba despre investiții în inovații, evaluarea științifică și creșterea performanței alternativelor fără fum. În al patrulea trimestru al anului 2023, 40% din veniturile totale ale Philip Morris au provenit din comercializarea IQOS. Profitul din vânzările acestui dispozitiv l-a depășit pe cel din vânzările „Marlboro”, ajungând astfel lider mondial în categoria produselor cu nicotină.

Sursa: https://www.infotag.md/populis-ru/314974/

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO