Xi Jinping face pactul cu ”diavolul”: Se decuplează de SUA și alege o țară benzinărie

18 Mai 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

Experții de la Atlantic Council din Statele Unite remarcă faptul că liderul chinez Xi Jinping vrea să sărbătorească ”o nouă eră” a cooperării într-o lume din ce în ce mai ”multipolară”. Însă, în același timp, Xi face pactul cu ”diavolul” Vladimir Putin, după vizita sa la Beijing, adâncind relațiile cu Moscova. Este clar pentru toată lumea că China se decuplează de Statele Unite și alege o țară ”benzinărie”, Rusia, pentru o înfrățire ”fără limite”, așa cum afirmă analistul Michael Schuman.

Lumea a privit schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște tocmai frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi l-a salutat pe Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor. În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică, potrivit Atantic Council.

Vizita lui Putin vine în timp ce forțele ruse devastează Harkovul și imediat după ce președintele și-a remaniat conducerea militară înaintea unei ofensive de vară așteptate în Ucraina.

Putin se bazează pe „prietenul său drag” din China pentru a continua să susțină economia țării sale în timp de război, inclusiv prin achiziții de petrol. În același timp, Xi caută să își blocheze un partener junior pentru China, deoarece economia sa se confruntă cu reducerea riscurilor din partea Europei și a noilor tarife din Statele Unite.

Xi se decuplează de SUA și își adâncește legăturile cu Moscova. Această idee este o afacere proastă pentru China, susțin experții de la Atlantic Council.

Am privit bine schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi Jinping l-a salutat pe Vladimir Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor.

În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică.

Acum, pe măsură ce China se decuplează de Statele Unite, se reconectează cu Moscova. Xi crede că acesta este un comerț bun pentru China. El schimbă SUA, o țară pe care nu o poate controla cu o Rusie izolată, în declin, pe care o poate ghida.

Și primește un partener care își împărtășește valorile și misiunea autoritare de a crea un bloc alternativ, iliberal, pentru a înlătura dominația Occidentului.

Problema este că Xi face schimb de legături cu o economie de douăzeci și cinci de trilioane de dolari cu tehnologia avansată de care China are nevoie pentru o economie de două trilioane de dolari, care nu este cu mult mai mult decât o benzinărie. Nu este o afacere grozavă.

Faptul că Xi Jinping este dispus să facă acest lucru arată cât de temeinic a înlocuit urmărirea pragmatică a dezvoltării economice cu un antiamericanism, care ar putea pune în pericol această dezvoltare.
”Acest summit este mai mult decât a fost până acum. În general, cele două țări sunt unite de ostilitatea față de Statele Unite. Într-un război dificil, Putin caută un ajutor mai mare al Chinei, atât economic, cât și militar. China și-ar dori ca Rusia să câștige, dar este încă precaută să provoace Statele Unite și Occidentul cu un sprijin mai mare”, susține John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău