Experții de la Atlantic Council din Statele Unite remarcă faptul că liderul chinez Xi Jinping vrea să sărbătorească ”o nouă eră” a cooperării într-o lume din ce în ce mai ”multipolară”. Însă, în același timp, Xi face pactul cu ”diavolul” Vladimir Putin, după vizita sa la Beijing, adâncind relațiile cu Moscova. Este clar pentru toată lumea că China se decuplează de Statele Unite și alege o țară ”benzinărie”, Rusia, pentru o înfrățire ”fără limite”, așa cum afirmă analistul Michael Schuman.
Lumea a privit schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște tocmai frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi l-a salutat pe Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor. În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică, potrivit Atantic Council.
Vizita lui Putin vine în timp ce forțele ruse devastează Harkovul și imediat după ce președintele și-a remaniat conducerea militară înaintea unei ofensive de vară așteptate în Ucraina.
Putin se bazează pe „prietenul său drag” din China pentru a continua să susțină economia țării sale în timp de război, inclusiv prin achiziții de petrol. În același timp, Xi caută să își blocheze un partener junior pentru China, deoarece economia sa se confruntă cu reducerea riscurilor din partea Europei și a noilor tarife din Statele Unite.
Xi se decuplează de SUA și își adâncește legăturile cu Moscova. Această idee este o afacere proastă pentru China, susțin experții de la Atlantic Council.
Am privit bine schimbarea ordinii globale în această săptămână și nu este o priveliște frumoasă. La două zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat noi tarife mari pentru o serie de produse chineze, Xi Jinping l-a salutat pe Vladimir Putin la Beijing, unde cei doi lideri s-au angajat să aprofundeze cooperarea țărilor lor.
În urmă cu o jumătate de secol, China a creat legături cu Statele Unite după decuplarea de Uniunea Sovietică.
Acum, pe măsură ce China se decuplează de Statele Unite, se reconectează cu Moscova. Xi crede că acesta este un comerț bun pentru China. El schimbă SUA, o țară pe care nu o poate controla cu o Rusie izolată, în declin, pe care o poate ghida.
Și primește un partener care își împărtășește valorile și misiunea autoritare de a crea un bloc alternativ, iliberal, pentru a înlătura dominația Occidentului.
Problema este că Xi face schimb de legături cu o economie de douăzeci și cinci de trilioane de dolari cu tehnologia avansată de care China are nevoie pentru o economie de două trilioane de dolari, care nu este cu mult mai mult decât o benzinărie. Nu este o afacere grozavă.
Faptul că Xi Jinping este dispus să facă acest lucru arată cât de temeinic a înlocuit urmărirea pragmatică a dezvoltării economice cu un antiamericanism, care ar putea pune în pericol această dezvoltare.
”Acest summit este mai mult decât a fost până acum. În general, cele două țări sunt unite de ostilitatea față de Statele Unite. Într-un război dificil, Putin caută un ajutor mai mare al Chinei, atât economic, cât și militar. China și-ar dori ca Rusia să câștige, dar este încă precaută să provoace Statele Unite și Occidentul cu un sprijin mai mare”, susține John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.