Blocada financiară a Rusiei de către țările pe care Kremlinul le numește „prietenoase” continuă să se intensifice

23 Mai 2024, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2024, 12:21 // Actual //  bani.md

După Turcia, Emiratele Arabe Unite și China, în Mongolia au apărut probleme cu plățile pentru companiile rusești. Alexander Knobel, șeful Laboratorului internațional de cercetare în comerțul exterior de la RANEPA, a vorbit miercuri despre acest lucru la conferința „Perspective pentru dezvoltarea cooperării comerciale, economice și de investiții între Mongolia și țările UEE”.

Potrivit acestuia, băncile mongole se tem de riscul unor sancțiuni secundare ale SUA – adică măsuri pentru încălcarea regimului actual de sancțiuni. În decembrie, Trezoreria SUA a primit puteri suplimentare care îi permit să iasă din sistemul financiar american orice bancă din lume care contribuie la complexul militar-industrial rus.

„Această problemă trebuie rezolvată la nivel bilateral”, a spus Knobel, citat de TASS. Cu toate acestea, până acum eforturile diplomatice ale Ministerului rus de Externe și ale Kremlinului nu au dat roade.

Negocierile cu Turcia, ale cărei bănci blochează plățile din Rusia de la începutul anului, au început din februarie. Dar nu a fost posibil să se rezolve problema, a recunoscut în aprilie ambasadorul Rusiei la Ankara Alexey Erhov. El a dat vina pe „americani și Uniunea Europeană” pentru ceea ce se întâmplă, care, potrivit diplomatului, „distrug construcția comerțului și cooperării economice ruso-turce”.

În continuare, au apărut dificultăți în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cele mai mari „noduri” anti-sancțiuni ale economiei ruse. Potrivit Reuters, băncile au înăsprit masiv cerințele pentru a respecta sancțiunile, iar First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au blocat mai multe conturi asociate cu tranzacționarea cu bunuri rusești.

În China, 80% din acordurile cu Rusia au fost suspendate începând cu luna martie, au estimat experții de la Institutul de Cercetare Financiară Chong-yang de la Universitatea Populară Chineză din Beijing. În cele mai mari bănci, plățile au început să înghețe săptămâni întregi, au declarat importatorii ruși pentru The Moscow Times. Exportatorii chinezi apelează la băncile mici sau la operatorii de plăți subterani pentru ajutor, iar unii, din disperare, refuză în principiu să colaboreze cu Rusia, a scris Reuters.

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în China pare să fi fost neputincioasă să corecteze situația. În urma negocierilor cu președintele chinez Xi Jinping, Putin nu a anunțat măsuri specifice pentru a rezolva problema plăților.

„Este posibil să înțelegem motivele comportamentului marilor instituții financiare – nimeni nu vrea să sufere pierderi”, s-a justificat președintele rus, încheind vizita.

„Soluțiile sunt posibile, există. Desigur, trebuie susținute la nivel de stat într-un fel sau altul. Sper că acesta va fi cazul”, a spus Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău