VIDEO Implementarea Rezoluției 1325: Un pas înainte pentru egalitate de gen în domeniul de securitate și pace

23 Mai 2024, 13:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
23 Mai 2024, 13:17 // Actual //  Soroceanu Olga

Abordarea față de rolul femeilor în construirea păcii și fortificarea securității, este într-o constantă schimbare, fiind tot mai clar că contribuția acestora și asigurarea unei egalități de gen în domeniul dat, este esențială pentru crearea unei lumi mai pașnice și mai sigure. În contextul angajamentului asumat de Republica Moldova față de implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind „Femeile, Pacea și Securitatea”, Ministerul Afacerilor Interne a organizat un eveniment care a analizat avansarea Programul naţional de implementare a Rezoluției.

„Urmare a forumului de astăzi ne propunem, de fapt, să impulsionam implementarea programului național, să avansăm cu agenda de modernizare și să reușim să combinăm instruirile, consolidarea de capacități, cu dotările necesare pentru realizarea atribuțiilor de serviciu în dependență de mandatele pe care le gestionează Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Daniela Misail-Nichitin, Secretară de stat a Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova.

„Salut astfel de discuții și în mod special împuternicirea femeilor și promovarea dimensiunii egalității de gen în toate aspectele sale, inclusiv în domeniul securității. Este important acum să fim mai uniți ca niciodată și să fim solidari, or Republica Moldova a demonstrat că poate face față crizelor cu succes, atât cea energetică, umanitară, dar și de securitate, asta având la conducere în funcție cheie multe femei puternice și curajoase”, susține  Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului R. Moldova.

Suedia este un partener de încredere al R. Moldova și susține promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor prin dialog politic, programe de cooperare și dezvoltare, cu accent pe formare profesională și schimb de bune practici în diverse domenii, inclusiv în sectorul de securitate și pace.

„Trebuie să construim o societate durabilă, care să includă pe toată lumea, inclusiv femeile. Este vorba atât despre o problemă de drepturi, drepturile omului care sunt egale, cât și despre problemele economice. Trebuie să ne asigurăm că întreaga populație contribuie la dezvoltarea țărilor noastre. Iar acest lucru se poate realiza doar dacă toți contribuim, muncim și ne dezvoltăm întregul potențial. De aceea, este atât de important să lucrăm pentru egalitatea de gen”, a menționat Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei la Chișinău.

Reprezentanții forțelor de ordine prezenți la eveniment au accentuat și recunoscut necesitatea unei abordări echilibrate și incluzive în cadrul activităților zilnice de asigurare a securității și păcii.

„Țin să precizez, chiar și ultimele ajustări în structurile noastre funcționale, acolo unde au fost numite la funcție de conducere doamnele, se simte o altă concentrație de putere și avem cu adevărat rezultatele care ni le-am dorit. Și o doamnă poate fi bine pregătită pe tactici de intervenție, de apărare, de autoapărare”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

 

„La noi, cu suportul organizației UN Women, s-a reușit amenajarea unui spațiu pentru copii. Respectiv, colegele mele, 146 la număr din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, au posibilitatea, când sunt implicate în anumite misiuni, să-și lase în acel spațiu amenajat, în acea creșă, copiii care sunt supravegheați, și acolo se desfășoară diferite activități. Și eu ca părinte, ca tată, cunoscând că copilul este lângă mine și îi este acordată toată atenția, sunt liniștit și îmi desfășor activitatea în continuare aducând doar beneficii pentru societate”, a conchis Pavel Apostol, Şef interimar al Direcţiei Poliţie de Patrulare a Inspectoratului Naţional de Securitate Publică.

Evenimentul organizat de Ministerul Afacerilor Interne a avut ca scop consolidarea colaborării dintre Secretariatul pentru implementarea Planului Național de Acțiuni (PNA), instituțiile naționale, partenerii de dezvoltare și societatea civilă, demonstrând astfel un angajament ferm pentru promovarea egalității de gen în domeniile aferente securității și păcii.

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău