VIDEO Banca Europeană de Investiții contribuie la dezvoltarea infrastructurii și creșterea economică în Moldova

27 Iun. 2024, 15:02
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
27 Iun. 2024, 15:02 // Slider //  bani.md

„Aproximativ 70% din portofoliul nostru (n.r. Băncii Europene de Investiţii) este dedicat sprijinirii infrastructurii publice strategice în diverse sectoare, aliniindu-ne strâns cu prioritățile naționale ale Moldovei”. Este precizarea făcută de şeful Oficiului Băncii Europene de Investiţii (BEI) în Republica Moldova, Alberto Carlei, într-un interviu acordat pentru RLIVE TV, în cadrul căruia s-a vorbit despre programele şi investiţiile pe care le susţine BEI în ţara noastră.

Alberto Carlei a evidențiat faptul că BEI, ca braț financiar al Uniunii Europene, și-a extins semnificativ operațiunile în Moldova, având în prezent un portofoliu total de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Acesta a menționat și despre investițiile semnificative în infrastructura de conectivitate și transport, cu scopul de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți calitatea vieții.

De asemenea, Carlei a subliniat rolul BEI în îmbunătățirea eficienței energetice și sprijinirea modernizării rețelelor electrice din Moldova.

„Am finanțat proiecte importante, cum ar fi conexiunea de gaze de la Ungheni la Chișinău, și explorăm oportunități de cofinanțare pentru interconexiunile electrice”, a adăugat oficialul.

În ceea ce privește oportunitățile economice generate de situația din Ucraina, Carlei a subliniat poziția strategică a Moldovei.

„Moldova poate servi drept centru pentru companiile care doresc să se implice în eforturile de reconstrucție din Ucraina”, a remarcat șeful Oficiului BEI la Chișinău, evidențiind potențialul pentru creșterea comerțului și investițiilor în infrastructură.

Referitor la sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), Carlei a spus despre produsele financiare ale BEI adaptate nevoilor IMM-urilor, inclusiv facilități de creditare și scheme de garantare parțială a portofoliului.

„Aceste inițiative vizează îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare și stimularea activității economice în diverse sectoare, inclusiv agricultură și inovație”, a explicat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

La final de interviu, Carlei a subliniat importanța colaborării cu instituții financiare internaționale și părțile interesate locale în atingerea obiectivelor de dezvoltare în Moldova.

„Colaborarea noastră strânsă cu instituții precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială este crucială pentru valorificarea resurselor și a expertizei”, a concluzionat oficialul.

Angajamentul continuu al BEI subliniază rolul său important în susținerea agendei de dezvoltare durabilă a Moldovei, contribuind la modernizarea infrastructurii, securitatea energetică și reziliența economică.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO