Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză UR

13 Iul. 2024, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2024, 11:52 // Actual //  bani.md

Comisia Europeană a acuzat platforma de socializare X (fostă Twitter) a lui Elon Musk de înșelarea utilizatorilor și încălcarea regulilor privind conținutul digital, expunând compania riscului unei amenzi uriașe, transmite CNBC.

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a inițiat anul trecut o investigație pentru a evalua dacă X încalcă legea serviciilor digitale (Digital Services Act – DSA) – un regulament amplu care cere companiilor Big Tech să controleze mai bine conținutul de pe platformele lor.

Opinia preliminară a Comisiei, publicată vineri, este că X a încălcat regulile privind practicile, transparența publicității și accesul la date pentru cercetători. Așa-numitele practici întunecate sunt tactici înșelătoare concepute pentru a împinge oamenii către anumite produse și servicii.

Utilizarea de către X a bifei albastre pentru conturile verificate nu corespunde practicilor din industrie, a spus Comisia, deoarece oricine se poate abona și obține un statut verificat. Aceasta a adăugat că există dovezi ale ”actorilor rău intenționați” care abuzează de statutul verificat pentru a înșela utilizatorii.

Comisia a acuzat, de asemenea, X că a introdus caracteristici de design și bariere care împiedică transparența publicității și a spus că nu permite cercetătorilor să acceseze datele sale publice, așa cum este cerut de DSA.

”În opinia noastră, X nu respectă DSA în domenii cheie de transparență, prin utilizarea modelelor întunecate și astfel inducerea în eroare a utilizatorilor, prin eșecul de a furniza un depozit de anunțuri adecvat și prin blocarea accesului la date pentru cercetători”, a declarat șefa antitrust a Uniunii Europene, Margrethe Vestager. ”DSA are transparență și suntem hotărâți să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislația UE.”

X nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a CNBC. Într-o postare pe X, Musk a susținut că companiei sale i s-a oferit ”un acord secret ilegal” de către Comisie, care i-ar fi permis să evite o amendă ”dacă am fi cenzurat în liniște exprimarea”. ”Celelalte platforme au acceptat această înțelegere. X nu a făcut-o”, a scris Musk, fără a furniza dovezi.

Dacă opiniile Comisiei sunt confirmate, X s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale. ”X are acum dreptul la apărare – dar dacă opinia noastră va fi confirmată, vom impune amenzi și vom avea nevoie de schimbări semnificative”, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton, într-o postare pe X.

Comisia investighează și TikTok, Alibaba AliExpress și Meta, din cauza unor preocupări similare. Aceasta vine în timp ce UE ia măsuri ferme împotriva unor giganți tehnologici precum Google și Meta. În 2022, Comisia a introdus Digital Services Act, cu o parte cheie a acesteia concentrată pe modul în care companiile digitale vizează utilizatorii cu reclame.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ