În anul 2023, prețurile apartamentelor au continuat să crească, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei. Trendul ascendent înregistrat din 2020 s-a menținut, cu o apreciere moderată de 4,4% a indicelui prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI), ajungând la 142,3% la finele anului. Valoarea maximă a fost atinsă în primul trimestru, când indicele a atins 142,9%.
Creșterea prețurilor a fost vizibilă atât pe piața primară, cu un avans de aproximativ 5,3%, cât și pe piața secundară, unde indicele RPPI a crescut cu 4,2%. Principalul factor care a stimulat cererea este oportunitatea de creditare imobiliară.
După o scădere a cererii de credite ipotecare în 2022, în 2023 s-a observat o creștere a volumului de credite acordate, totalizând 3.329,6 milioane MDL, în creștere cu 14% față de anul anterior. Cu toate acestea, majorarea costurilor de creditare și inflația continuă au contribuit la menținerea unui acces mai restricționat la finanțare.
Conform BNM, oferta limitată și reducerea autorizațiilor de construcție, în special în Chișinău, combinată cu creșterea prețurilor materialelor de construcție post-pandemie, ar putea descuraja dezvoltarea proiectelor imobiliare pe termen mediu. Aceasta va conduce la o ofertă limitată de bunuri imobile noi și, implicit, la o creștere a prețurilor.
Creșterea cheltuielilor și accesul restricționat la finanțare, amplificate de incertitudinea geopolitică, ar putea reduce cererea pe piața imobiliară, comparativ cu anii anteriori. Astfel, în ciuda unei cereri constante, prețurile apartamentelor ar putea continua să crească, afectând accesibilitatea și dinamica pieței imobiliare din Republica Moldova.