Transnistria se confruntă cu riscul de a rămâne fără gazul gratuit oferit de Rusia, în timp ce Chișinăul riscă să piardă accesul la energia electrică ieftină. Deși există un contract de furnizare a gazelor naturale pe cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, riscul rezilierii unilaterale de către Gazprom persistă, avertizează Ministerul Energiei într-un proiect de hotărâre supus consultărilor publice. Cantitatea livrată prin acest contract a fost limitată la 5,7 milioane m³ pe zi din octombrie 2022.
Începând cu decembrie 2022, întregul volum de gaze naturale a fost alocat consumului malului stâng al Nistrului și pentru producerea energiei electrice de către Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru malul drept.
Autoritățile moldovenești au implementat măsuri de reducere a consumului de energie, reușind să reducă consumul de gaze naturale cu circa 44% în sezonul de încălzire 2022-2023 și cu 25% în sezonul 2023-2024 comparativ cu 2021-2022.
Cu toate acestea, riscul întreruperii livrării gazelor naturale persistă, datorită circumstanțelor externe aflate sub controlul limitat al autorităților moldovenești. Situația rămâne incertă și în privința organizării serviciilor de transport al gazelor naturale prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025.
„Dacă livrările de gaze naturale vor fi oprite, ar putea exista probleme serioase pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a malului stâng al Nistrului. Chiar dacă infrastructura permite transportul necesar pentru ambele maluri, consumatorii de pe malul stâng ar putea întâmpina dificultăți în achiziționarea gazelor naturale la prețuri de piață. În caz de necesitate, SA „Energocom” ar putea asigura furnizarea necesară de gaze naturale consumatorilor vulnerabili din Transnistria, cu condiția plății în avans a costurilor de achiziție și transport”, se mai arată în documentul Ministerului Energiei.