Piețele de capital din întreaga lume au resimțit un șoc în ultimele zile, după scăderi importante ale principalilor indici bursieri americani. Bursa japoneză a înregistrat o creștere record marți, 6 august, iar cauza instabilităților din ultimele zile poate fi găsită în tranzacțiile bazate pe yen, explicând și declinul puternic de luni, spun unii analiști.
Tumultul de pe bursele de acțiuni ale lumii din ultimele zile își are sursa în specularea dobânzilor mici din Japonia pentru a face investiții în dolari americani și nu este atât de legat de fricile de recesiune din Statele Unite ale Americii, spun analiști citați de Reuters luni.
În SUA, numărul redus de locuri de muncă ocupate în iulie a fost un catalizator pentru vânzări, dar scăderea drastică a indicelui japonez Nikkei de luni, de peste 12%, nu poate fi explicată astfel, spun experții citați de agenția de presă. În schimb, explicația vine din desfacerea tranzacțiilor de tip carry – un mecanism prin care investitorii speculează dobânzile mici din state precum Japonia pentru a-și finanța investiții cu randamente mari în alte părți ale lumii. Piedica a fost o creștere bruscă de 11% a yenului japonez față de dolar, de la cel mai mic curs din ultimii 38 de ani de acum o lună.
„După evaluarea noastră, o mare parte din această (vânzare – n.r.) se reduce la capitularea de poziție, din cauza faptului că un număr de fonduri macro au fost prinse pe picior greșit pe tranzacții, iar stopurile au fost activate, la început cu privire la piața valutară și la yenul japonez”, spune Mark Dowding, directorul de investiții al unei firme de administrare a activelor, făcând referire la niveluri predeterminate care pornesc cumpărări sau vânzări pe anumite poziții.
Un investitor japonez a declarat sub anonimat că unele dintre cele mai mari fonduri speculative care fac tranzacții bazate pe semnale ale algoritmilor au început să vândă acțiuni după mișcarea neașteptată de săptămâna trecută a Băncii Japoniei de creștere a dobânzii de referință, așteptându-se la noi înăspriri. Deși cifrele sunt greu de adunat și analizat cu exactitate, analiștii suspectează că aglomerarea investitorilor în acțiuni din domeniul tehnologic în SUA, finanțate de tranzacțiile carry, explică fenomenul din ultimele zile.
Marți, indicele Nikkei a avut o revenire de 10%, cea mai mare creștere din 2008 încoace, pe un fond în care și alte piețe de capital din lume se opresc din picaj. Deși principalii indici bursieri americani au redus din pierderile recente, investitorii citați de Reuters într-o altă analiză subliniază că efectele nu au trecut complet, din cauza duratei mari a încheierii tuturor tranzacțiilor bazate pe specularea dobânzii la yen.