Cum explică analiștii tumultul de pe bursă, simțit de la Washington la Tokyo

06 Aug. 2024, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Aug. 2024, 14:00 // Actual //  bani.md

Piețele de capital din întreaga lume au resimțit un șoc în ultimele zile, după scăderi importante ale principalilor indici bursieri americani. Bursa japoneză a înregistrat o creștere record marți, 6 august, iar cauza instabilităților din ultimele zile poate fi găsită în tranzacțiile bazate pe yen, explicând și declinul puternic de luni, spun unii analiști.

Tumultul de pe bursele de acțiuni ale lumii din ultimele zile își are sursa în specularea dobânzilor mici din Japonia pentru a face investiții în dolari americani și nu este atât de legat de fricile de recesiune din Statele Unite ale Americii, spun analiști citați de Reuters luni.

În SUA, numărul redus de locuri de muncă ocupate în iulie a fost un catalizator pentru vânzări, dar scăderea drastică a indicelui japonez Nikkei de luni, de peste 12%, nu poate fi explicată astfel, spun experții citați de agenția de presă. În schimb, explicația vine din desfacerea tranzacțiilor de tip carry – un mecanism prin care investitorii speculează dobânzile mici din state precum Japonia pentru a-și finanța investiții cu randamente mari în alte părți ale lumii. Piedica a fost o creștere bruscă de 11% a yenului japonez față de dolar, de la cel mai mic curs din ultimii 38 de ani de acum o lună.

„După evaluarea noastră, o mare parte din această (vânzare – n.r.) se reduce la capitularea de poziție, din cauza faptului că un număr de fonduri macro au fost prinse pe picior greșit pe tranzacții, iar stopurile au fost activate, la început cu privire la piața valutară și la yenul japonez”, spune Mark Dowding, directorul de investiții al unei firme de administrare a activelor, făcând referire la niveluri predeterminate care pornesc cumpărări sau vânzări pe anumite poziții.

Un investitor japonez a declarat sub anonimat că unele dintre cele mai mari fonduri speculative care fac tranzacții bazate pe semnale ale algoritmilor au început să vândă acțiuni după mișcarea neașteptată de săptămâna trecută a Băncii Japoniei de creștere a dobânzii de referință, așteptându-se la noi înăspriri. Deși cifrele sunt greu de adunat și analizat cu exactitate, analiștii suspectează că aglomerarea investitorilor în acțiuni din domeniul tehnologic în SUA, finanțate de tranzacțiile carry, explică fenomenul din ultimele zile.

Marți, indicele Nikkei a avut o revenire de 10%, cea mai mare creștere din 2008 încoace, pe un fond în care și alte piețe de capital din lume se opresc din picaj. Deși principalii indici bursieri americani au redus din pierderile recente, investitorii citați de Reuters într-o altă analiză subliniază că efectele nu au trecut complet, din cauza duratei mari a încheierii tuturor tranzacțiilor bazate pe specularea dobânzii la yen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală