Orange Moldova blochează Promsvyazbank: O nouă lovitură împotriva planurilor lui Șor în Găgăuzia

12 Aug. 2024, 21:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2024, 21:41 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a dispus blocarea accesului la site-urile băncii rusești Promsvyazbank, care oferă lunar ajutor financiar pentru peste 30 de mii de pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. Decizia a fost comunicată de operatorul de telefonie mobilă și internet Orange Moldova.

Conform notificării cu numărul E/8151 din 8 august 2024, emisă de SIS, Orange Moldova a blocat accesul utilizatorilor săi la mai multe pagini web și adrese IP ale Promsvyazbank. Verificările efectuate de corespondentul TASS confirmă că site-ul Promsvyazbank nu mai funcționează în Moldova, cu un mesaj tehnic din partea furnizorului care indică lipsa conexiunii la serverul www.psbank.ru.

Anterior, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a acuzat președintele Maia Sandu și partidul său de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), că încearcă să anuleze acordul dintre autoritățile găgăuze și Promsvyazbank, prin care peste 30 de mii de pensionari și angajați bugetari primesc lunar un ajutor financiar de 2000 de lei (aproximativ 115 USD). Guțul a subliniat că acest ajutor extern ajunge direct la persoanele aflate în nevoie, fără a trece prin intermediari sau a fi supus diverselor taxe și comisioane, cum se întâmplă în restul Moldovei.

Amintim că anul trecut, Evghenia Guțul, reprezentanta partidului „Șor”, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, promițând să întărească relațiile regiunii cu Rusia și criticând politica de confruntare a Chișinăului față de Moscova. Deși autoritățile centrale au încercat să declare alegerile ilegale și au deschis dosare penale împotriva lui Guțul, aceasta a beneficiat de sprijinul parlamentului autonomiei și a fost învestită în funcție. În pofida acestui fapt, președintele Maia Sandu a refuzat să semneze decretul de numire a lui Guțul ca membru al guvernului, iar parlamentul a adoptat legi care reduc finanțarea autonomiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO