Orange Moldova blochează Promsvyazbank: O nouă lovitură împotriva planurilor lui Șor în Găgăuzia

12 Aug. 2024, 21:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2024, 21:41 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a dispus blocarea accesului la site-urile băncii rusești Promsvyazbank, care oferă lunar ajutor financiar pentru peste 30 de mii de pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. Decizia a fost comunicată de operatorul de telefonie mobilă și internet Orange Moldova.

Conform notificării cu numărul E/8151 din 8 august 2024, emisă de SIS, Orange Moldova a blocat accesul utilizatorilor săi la mai multe pagini web și adrese IP ale Promsvyazbank. Verificările efectuate de corespondentul TASS confirmă că site-ul Promsvyazbank nu mai funcționează în Moldova, cu un mesaj tehnic din partea furnizorului care indică lipsa conexiunii la serverul www.psbank.ru.

Anterior, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a acuzat președintele Maia Sandu și partidul său de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), că încearcă să anuleze acordul dintre autoritățile găgăuze și Promsvyazbank, prin care peste 30 de mii de pensionari și angajați bugetari primesc lunar un ajutor financiar de 2000 de lei (aproximativ 115 USD). Guțul a subliniat că acest ajutor extern ajunge direct la persoanele aflate în nevoie, fără a trece prin intermediari sau a fi supus diverselor taxe și comisioane, cum se întâmplă în restul Moldovei.

Amintim că anul trecut, Evghenia Guțul, reprezentanta partidului „Șor”, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, promițând să întărească relațiile regiunii cu Rusia și criticând politica de confruntare a Chișinăului față de Moscova. Deși autoritățile centrale au încercat să declare alegerile ilegale și au deschis dosare penale împotriva lui Guțul, aceasta a beneficiat de sprijinul parlamentului autonomiei și a fost învestită în funcție. În pofida acestui fapt, președintele Maia Sandu a refuzat să semneze decretul de numire a lui Guțul ca membru al guvernului, iar parlamentul a adoptat legi care reduc finanțarea autonomiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău