Moldova Business Week 2024: 13 evenimente dedicate sectoarelor economiei naționale

26 Aug. 2024, 16:34
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 16:34 // Slider //  bani.md

Cel mai mare forum economic al țării, Moldova Business Week 2024 (MBW 2024), revine într-o ediție pentru a oferi fiecărui antreprenor din Moldova acces extins la oportunități de dezvoltare, indiferent de regiunea în care se află. În premieră, evenimentul va avea loc în patru regiuni cheie – Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți – aducând împreună peste o mie de participanți, de la investitori străini și antreprenori locali, la oficiali de rang înalt și experți economici de top. Desfășurat în perioada 16-20 septembrie, timp de 5 zile,  forumul va găzdui 13 evenimente dedicate diferitor sectoare strategice ale economiei naționale. Astfel, MBW 2024 este o platformă importantă pentru Moldova de a-și prezenta potențialul economic și progresul la nivel de țară investitorilor externi, proiectele de viitor și oportunitățile pentru afacerile locale. Aceasta în contextul în care, odată cu integrarea în Uniunea Europeană până în 2030, Moldova va avea acces la mai multe piețe europene, cu peste 1 miliard de consumatori.

Comunitatea de afaceri poate participa la evenimente înregistrându-se pe www.mbw.md.

MBW 2024 – noi sectoare cheie pe agenda discuțiilor la eveniment

Extinderea MBW 2024 în patru regiuni ale țării va oferi oamenilor de afaceri, de la nord la sud, acces la informații noi și oportunități de colaborare. Evenimentul va pune accent pe sectoarele cheie cu un potențial de creștere și dezvoltare, precum industria agroalimentară, automotive și electronică, energie și infrastructură, IT, turism și vinicol. De asemenea, pentru prima dată, evenimentul va explora domenii emergente cu oportunități considerabile, cum ar fi industria farmaceutică și turismul medical, urmând tendințele globale și potențialul de creștere al acestor sectoare în țara noastră.

Moldova Business Week 2024 va explora modul în care țara noastră poate deveni un jucător de prim rang pe scena economică globală. Astfel, timp de o săptămână, vor fi organizate 13 evenimente tematice în diferite regiuni ale țării.

16 septembrie, MBW 2024: investiții, inovație și colaborare pentru creștere economică

Pe 16 septembrie, la Chișinău, va avea loc deschiderea oficială a săptămânii afacerilor, eveniment la care vor participa oficiali de rang înalt din țară și din Uniunea Europeană, pentru a sublinia angajamentul față de comunitatea de business din Moldova, sprijinul oferit investitorilor și promovarea imaginii de țară.

Investitorii și cei interesați de oportunități de finanțare sunt invitați să participe la Forumul de Investiții Moldova-UE, unde oficiali și experți de top din Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova, alături de companii din UE și din Moldova, vor prezenta oportunități de dezvoltare în domeniul energiei regenerabile, economiei circulare și sectorului financiar, oferind totodată ocazia de a împărtăși cele mai bune practici.

Doritorii de a cunoaște oportunități și noi colaborări în domeniul industriei creative, sunt invitați să participe la evenimentul „Capital creativ pentru creștere și investiții”, organizat de ArtCor – primul hub dedicat industriilor creative, programelor educaționale şi asistență în dezvoltarea start-up-urilor în domeniu.

17 septembrie, MBW 2024: imobiliare, tehnologii și inovații  

Pe 17 septembrie, profesioniștii din sectorul imobiliar nerezidențial sunt invitați la „Real Estate Forum,” care va oferi oportunități de explorare a pieței imobiliare regionale, prezentând programele guvernamentale, investițiile în imobiliarele turistice și dezvoltările de tip Green Building. Deși segmentul imobiliar nerezidențial reprezintă o parte mai mică a pieței, acesta înregistrează o creștere anuală impresionantă, de peste 4%, evidențiind potențialul considerabil pe care îl oferă Moldova dezvoltatorilor.

Cei interesați de inovații, sunt așteptați la „StrategEast State and IT Eurasian Forum”, eveniment ce va fi desfășurat timp de 2 zile, care funcționează ca o platformă unică, reunind reprezentanți globali și locali din sectorul privat, guverne și instituții financiare. Forumul oferă un cadru eficient pentru a discuta măsurile necesare pentru a impulsiona economia inovatoare în întreaga regiune și pentru a sprijini integrarea țărilor în sistemul economic și de securitate global.

Cei activează în domeniul IT sunt așteptați la „SUM IT UP #6: Global Connect – Powered by MITP”, platformă ce va reuni lideri și inovatori din domeniul tehnologiei și afacerilor.  Evenimentul va prezenta evoluția Moldovei ca un hub tehnologic global, oferind cele mai recente date din sector și abordând șase aspecte esențiale: siguranța, mediul de afaceri, sprijinul guvernamental, sinergia ecosistemului, creșterea vânzărilor și dezvoltarea talentelor.

SUM IT UP reprezintă o oportunitate de a-I cunoaște pe rezidenții MITP și de a face networking cu alți dezvoltatori ai ecosistemului IT al țării (părți interesate, donatori, parteneri, etc.).

18 septembrie, MBW 2024: agrifood și industria electronică

Relația dintre sectorul agricol și cel electronic devine din ce în ce mai interconectată pe măsură ce tehnologia avansează. Dispozitivele și sistemele electronice joacă un rol crucial în îmbunătățirea eficienței, sustenabilității și siguranței în industria alimentară. Astfel, săptămâna afacerilor continuă pe 18 septembrie, la Edineț, cu abordarea direcțiilor de agrifood și sectorul de electronice – unul din domeniile promițătoare industriale din Moldova. Evenimentul va include vizite pe teren, întâlniri cu producători de fructe, antreprenori care dezvoltă nano fire și companii care furnizează sisteme electronice, sesiuni de networking cu experți din ambele sectoare și schimb de experiențe pentru crearea noilor oportunități.

Pe 18 septembrie, în Chișinău, comunitatea startup-urilor din Republica Moldova se va reuni la evenimentul Silicon Drinkabout, organizat de Technovator – Growing talent to innovate. Acest meet-up va oferi oportunitatea de a cunoaște cum are loc procesul inițierii unui startup, de a participa la sesiuni de networking în comunitatea startup-urilor. Evenimentul vine să creeze un ecosistem înfloritor de inovatori prin transformare a tehnologiei, încurajând conexiunile cu comunitatea și susținând progresul digital.

19 septembrie, MBW 2024: turism, vinificație, automotive,

Pe 19 septembrie, invitații la MBW 2024 sunt așteptați la Ungheni pentru evenimentul dedicat turismului și industriei vinului. Potrivit statisticilor, Republica Moldova se numără printre primele 20 de țări producătoare de vinuri la nivel mondial. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile esențiale ale economiei naționale, cu vinurile moldovenești exportate în peste 70 de țări. Iar Europa rămâne cea mai importantă piață pentru vinurile din Moldova, cu o creștere valorică de 36%.

Orașul Bălți, un hub central pentru industria automotive din Republica Moldova, va găzdui vizite în de studii în cadrul MBW 2024, dedicat acestui sector al economiei. În Moldova, sectorul automotive este susținut de peste 20 de companii din țări precum Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, Elveția, Belgia și România. Această industrie, aflată într-o ascensiune dinamică, contribuie semnificativ la exporturile Moldovei și a atras investiții de 313 milioane de dolari.

La Chișinău, profesioniștii din domeniul farmaceutic și al turismului medical sunt invitați să participe la un eveniment dedicat acestor sectoare. Discuțiile vor aborda potențiale direcții de colaborare și strategii pentru atragerea industriei farmaceutice internaționale pe piața locală. De asemenea, turismul medical va fi un subiect central pe agenda evenimentului, acest sector fiind în plină expansiune în Moldova, datorită expertizei locale și serviciilor medicale competitive la nivel regional.

Pe 19 septembrie 2024, profesioniștii în domeniu sunt așteptați la TAXCON’24 – cea mai mare conferință internațională privind impozitarea din Moldova. Aceasta este ediția a 5-a, o ediție jubiliară și își propune să abordeze subiecte actuale și complexe ce țin de politica și administrarea fiscală și vamală, contabilitate, audit, raportare și relațiile de muncă conexe domeniului fiscal.

Moldova Business Week 2024 este organizat de Agenția de Investiții din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și asociațiile de profil din mai multe sectoare cheie ale economiei naționale.  Evenimentul reprezintă o platformă esențială de conectare pentru investitori  antreprenori și experți economici, fiind o ocazie ideală pentru analizarea tendințelor economice și a politicilor naționale, cu accent pe integrarea europeană a țării.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală