Milionarul din spirt blocat: Comisia lui Bolea oprește importul de porumb și grâu

30 Aug. 2024, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2024, 16:09 // Actual //  bani.md

Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea depusă de Compania Zernoff SRL pe 13 august 2024, care solicita importul a 24.000 de tone de porumb și 8.000 de tone de grâu, se arată în comentariul Ministerului Agriculturii, după ce fostul director executiv de la Asociația Forța Fermierilor, Alexandr Slusari avertiza că dacă importul va fi autorizat, prețurile la careale vor cădea într-un an în care recolta este mică, punând în pericol protejarea pieței interne.

Comisia a recomandat companiei să dezvolte o platformă de comunicare cu fermierii locali pentru a identifica cantitățile necesare din surse interne. „Totodată, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import pentru optimizarea procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova. Aceste recomandări au fost formulate pentru a menține un echilibru între necesitatea de a importa cereale și susținerea producătorilor locali, consolidând astfel securitatea alimentară și lanțul valoric al țării,” se mai arată în mesajul Ministerul Agriculturii.

Zernoff SRL, compania aflată în centrul acestei decizii, a fost anterior implicată într-o anchetă internațională în 2019, după ce autoritățile din Spania și Georgia au descoperit o schemă complexă de livrare a spirtului etilic produs în Chișinău către producători de brandy spaniol și coniac francez contrafăcut. Potrivit cotidianului spaniol *El Mundo*, suspiciunile au apărut după ce cisternele cu spirt au fost urmărite prin Europa, ridicând întrebări privind respectarea reglementărilor europene pentru producția de brandy.

Documentele de expediere arătau că spirtul etilic neutru (ENA), achiziționat de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, era utilizat în mod fraudulos în producția de brandy, deși legislația europeană impune ca brandy să fie făcut doar din rachiu de vin. Investigațiile au dus la concluzia că alcoolul extras din cereale, de 3-4 ori mai ieftin, era folosit în loc de rachiu de vin, afectând astfel piața autentică de brandy și coniac.

Zernoff SRL, deținută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, milionarul Denis Cibizov și Gheorghi Cozoveachin (câte 10,9%), este specializată în producția de alcool etilic neutru, fabricat din spirt de cereale. Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică din Sofia, Bulgaria, numită M&M, care nu are nicio legătură cu producția de alcool, fiind doar un furnizor de transport și depozitare pentru mărfuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău