România are depozitele burdușite cu gaz

02 Sept. 2024, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2024, 11:09 // Actual //  bani.md

România și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru perioada de iarnă, susține Sebastian Burduja, ministerul Energiei, care a vorbit pe această temă la Radio România Actualități.

“Pe gaze avem un grad de umplere de 92%, România și-a îndeplinit ținta europeană cu mai bine de două luni înainte de termen. Asta înseamnă că suntem pregătiți să înfruntăm o iarnă normală, iar dacă va fi o iarnă grea, avem, așa cum am avut și anul trecut, resurse de eventuale importuri de gaz. Noi ne așteptăm la o iarnă normală, în care să putem depăși această iarnă cu ceea ce avem înmagazinat, și avem la data la care vorbim, 2 septembrie, mai mult chiar și decât anul trecut, când am avut înmagazinat un nivel record. Deci cu ceea ce am înmagazinat și cu ceea ce se produce pe timp de iarnă n-ar trebui să fie probleme”, a declarat ministrul. “Pe zona de cărbune, stocurile de la Complexul Energetic Oltenia, le-am văzut personal, le-am inspectat, sunt la un nivel satisfăcător, iar gradul de umplere din lacurile de acumulare depășește 70-75%. Deși a fost un an secetos, noi ne-am conservat această resursă din hidrocentralele cu lacuri de acumulare, astfel încât și dacă va fi o toamnă, de asemenea, secetoasă, să putem avea suficientă resursă în hidrocentralele noastre”, a spus Burduja.

În ceea ce privește creșterile de prețuri din piață, ministrul a amintit că în România facturile sunt plafonate până la 1 aprilie anul viitor. “Deci ei nu vor resimți aceste creșteri de pe bursa energiei. Este o poză în timp, se modifică în fiecare zi. Într-adevăr, în ultima perioadă s-au plătit prețuri mai mari pe această bursă. De ce? A fost în primul rând secetă, a fost, cred, cel mai secetos an din ultimul deceniu din ceea ce spunea ministrul mediului, ministru Fechet. A fost, de asemenea, o perioadă fără mult vânt, fiind foarte cald, au fost și episoade de caniculă, deci, iarăși, ne-a lipsit energia eoliană și, sigur, au fost și niște probleme în zona de infrastructură care nu au permis României, și nu doar României, și Bulgariei, Greciei, Poloniei, statelor baltice, să aibă acces la energia mai verde şi mai ieftină din vestul Europei, pentru că s-a lucrat la nişte linii de interconexiune, în mod deosebit în Ungaria”, a spus Burduja.

Dar ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025?

“La 1 aprilie 2025 expiră actuala schemă de plafonare compensare. Cel mai probabil dacă nu există circumstanțe excepționale în Ucraina, Republica Moldova sau, în fine, în regiune, va trebui să optimizăm această schemă sau să o aducem în marja unei piețe cât mai libere. Asta ce va însemna? Că, pe de o parte, pentru românii care au un consum mai mare de peste 300 de kilowați oră și plătesc acel 1,3 lei per kilowatt-oră astăzi, așteptarea noastră este ca facturile să se reducă, iar pentru românii care au cel mai mic prag de 0,68 lei kilowatt-oră, sigur pe prețurile actuale, excluzând toate taxele, TVA-ul, taxa de cogenerare, de certificate verzi ș.a.m.d., fără o măsură de sprijin sigur că e greu de menținut actualul nivel al facturilor. Noi la asta lucrăm să facem o măsură de sprijin astfel încât românii vulnerabili, cei care au nevoie de acest ajutor de la stat și nu doar cei care poate au posibilități, dar au un consum mic, să beneficieze într-adevăr de măsură de sprijin, astfel încât facturile să nu le crească. Doar ca să aibă toată lumea o imagine corectă, la un consum de sub 100 de kilowați-oră pe lună, asta înseamnă astăzi, pe preţurile plafonate, un cost la factură de 40-42 lei într-o lună de zile”, a spus Burduja.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Prețul unui iPhone fabricat în Statele Unite ar putea exploda cu până la 90%, avertizează Bank of America (BofA), din cauza costurilor mai mari cu forța de muncă și a posibilelor tarife vamale aplicate componentelor importate din China, potrivit Bloomberg.

Într-o analiză destinată investitorilor, echipa condusă de analistul Wamsi Mohan estimează că doar mutarea producției în SUA ar crește costurile cu 25%, fără a lua în calcul taxele vamale. În contextul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, costurile totale ar putea crește cu până la 90% sau chiar mai mult.

„Deși Apple ar putea găsi forță de muncă internă pentru asamblarea dispozitivelor, majoritatea componentelor esențiale tot ar fi fabricate în China și importate în SUA, ceea ce ar atrage tarife de retaliere”, precizează BofA.

Pe fondul tensiunilor comerciale alimentate de fostul președinte Donald Trump, care a ridicat tarifele pentru China la 125%, acțiunile Apple au suferit fluctuații majore. Deși recent au atins un maxim nemaiînregistrat din iulie 2020, acțiunile au pierdut 23% din valoare în 2025, iar după introducerea noilor tarife pe 2 aprilie, au scăzut suplimentar cu 14%, echivalentul unei pierderi de 479 miliarde de dolari din capitalizarea de piață.

Analiștii de la Rosenblatt Securities avertizează că tarifele suplimentare ar putea avea un impact dezastruos asupra companiei. Dan Ives, expert tehnologic la Wedbush, a redus prețul țintă pentru acțiunile Apple, spunând că „lupta cu tarifele vamale ar putea deveni catastrofală”.

Temerile privind scumpirea dispozitivelor au determinat o creștere a vânzărilor de iPhone în weekendul trecut, pe fondul unui val de cumpărături „de panică”.

Pentru a evita consecințele tarifelor, Apple ar avea nevoie de scutiri vamale pentru componentele fabricate în afara SUA – scenariu considerat puțin probabil de către BofA. „Până nu devine clar dacă noile tarife vor fi permanente, nu ne așteptăm ca Apple să ia decizia de a muta producția în SUA”, a declarat Wamsi Mohan.

Totuși, Apple își continuă diversificarea lanțului de aprovizionare, iar BofA estimează că India va deveni un nod tot mai important pentru producția de iPhone.

Mohan menține o recomandare de tip ‘buy’ pentru acțiunile Apple, cu un preț țintă de 250 de dolari, în condițiile în care acestea se tranzacționează în prezent la peste 190 USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU