Criza forţei de muncă pe timp de război. Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi

12 Sept. 2024, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 12:08 // Actual //  Lupu Eduard

Întreprinderile din Ucraina se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă, determinată de războiul cu Rusia, care a dus la pierderi semnificative. În acest context, companiile au început să angajeze tot mai multe femei şi adolescenţi pentru a ocupa locurile de muncă vacante.

Liliia Shulha, în vârstă de 40 de ani, a reuşit să îşi îndeplinească visul de a deveni şofer de camion după ce a petrecut ani de zile în roluri considerate „plictisitoare” în birouri.

„Acum situaţia este de aşa natură încât ei iau oameni fără experienţă şi îi instruiesc. Am fost norocoasă,” a declarat ea pentru Reuters. Fozzy Group a angajat deja şase femei ca şoferiţe de camion şi continuă să recruteze pentru alte poziţii tradiţional dominate de bărbaţi, cum ar fi încărcătoare şi agenţi de securitate.

Conform datelor băncii centrale, Ucraina a pierdut peste un sfert din forţa sa de muncă de la începutul invaziei, iar aproape 60% dintre întreprinderi se confruntă cu dificultăţi în a găsi lucrători calificaţi.

Tetiana Petruk, director pentru dezvoltare durabilă la Metinvest, a subliniat că deficitul de personal afectează producţia şi că toate companiile din regiune simt această presiune.

Pentru a atrage candidaţi, companiile au început să ofere salarii mai mari şi să elimine prejudecăţile de gen şi vârstă în procesul de recrutare. Salariul mediu lunar a crescut de la aproximativ 14.500 de grivne la 20.000 de grivne (aproximativ 470 de dolari) în ultimul an.

În plus, tinerii devin o prioritate pentru angajatori. Fozzy Group şi alte companii implementează programe de formare şi stagii pentru adolescenţi, oferindu-le oportunităţi de a câştiga experienţă profesională.

De exemplu, Vodafone a recondiţionat programul său pentru tineri, creând oportunităţi pentru aproximativ 50 de adolescenţi din 12 oraşe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

În șapte-opt luni vom avea rezultatele expertizei construcției drumului de Leova-Bumbăta și vom ști exact cât a costat, cât s-a cheltuit, a declarat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, Octavian Iachimovschi procurorul-adjunct al Procuraturii Anticorupție.

„A fost solicitată o expertiză în construcției a drumului de la Leova Bumbăta, care fusese planificată pentru a fi efectuată în 2027, dar există o procedură de urgentare. Am solicitat urgentarea. Probabil că rezultatele expertizei vor fi cunoscute undeva în 7-8 luni. Expertiza în construcții a fost necesară deoarece este un domeniu impropriu procurorilor”, a punctat Iachimovschi.

Iachimovschi a spus că se va ști cu exactitate cât s-a cheltuit, cât costă de fapt prețul construcției unui astfel de drum. „Vorbim despre un dosar în care bănuielile noastre se referă la un domeniu specific, domeniu construcțiilor. Procurorul nu se poate expune pe domenii care sunt în propriei lui”.

„Domenii care sunt în improprii unui procuror sau unui oficial de urmărire penală necesită dispunerea unei expertize, ceea ce am și făcut și noi. În dosar sunt vizate două persoane. Este vorba despre Sergiu Bejan (șeful ASD n.a) și o persoană din domeniu privat”, a mai spus Iachimovschi.

Proiectul podului Leova-Bumbăta a stârnit critici și din cauza costurilor exorbitante, aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformându-l în cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova. Această sumă ridică semne de întrebare serioase în privința eficienței utilizării fondurilor publice în contextul economic tensionat al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău