Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024

21 Oct. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Oct. 2024, 09:59 // Actual //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai ridicat nivel atins în afara perioadei pandemiei de COVID, pe măsură ce dobânda pentru datoria federală a depăşit 1 trilion de dolari pentru prima dată, iar cheltuielile pentru programul de pensii Social Security, sănătate şi armată au crescut, potrivit datelor Departamentului de Trezorerie, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Deficitul pentru anul încheiat pe 30 septembrie a fost cu 8% mai mare, sau cu 138 de miliarde de dolari, comparativ cu 1,695 trilioane de dolari înregistrate în anul fiscal 2023.

Acesta este al treilea mare deficit federal din istoria SUA, după deficitul generat de ajutoarele în timpul pandemiei, de 3,132 trilioane de dolari în anul fiscal 2020, şi cel de 2,772 trilioane de dolari în anul fiscal 2021.

Deficitul din anul fiscal 2023 a fost redus prin anularea a 330 de miliarde de dolari din costurile asociate cu programul de împrumuturi studenţeşti al preşedintelui Joe Biden, după ce acesta a fost anulat de Curtea Supremă a SUA.

Fără această anomalie, deficitul ar fi depăşit 2 trilioane de dolari.

Deficitul bugetar considerabil pentru anul fiscal 2024, de 6,4% din produsul intern brut, în creştere faţă de 6,2% în anul precedent, ar putea crea probleme pentru argumentele vicepreşedintei Kamala Harris înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, susţinând că ar gestiona mai bine bugetul SUA decât adversarul său republican, Donald Trump.

Un think tank fiscal, Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar acumula datorii noi de 7,5 trilioane de dolari, mai mult decât dublul celor 3,5 trilioane de dolari prevăzute în propunerile lui Harris.

Directorul de buget al Casei Albe, Shalanda Young, a subliniat creşterea puternică a economiei americane şi investiţiile administraţiei Biden în energie curată, infrastructură şi manufactură avansată.

”Această administraţie a realizat acest lucru menţinând un angajament faţă de responsabilitatea fiscală, asigurându-se că cei mai bogaţi dintre noi şi marile corporaţii plătesc partea lor corectă şi reducând cheltuielile inutile pentru interesele speciale”, a declarat Young într-un comunicat, referindu-se la planurile lui Biden şi Harris de a creşte impozitele pentru aceste grupuri.

Veniturile SUA pentru anul fiscal 2024 au atins un nivel record de 4,919 trilioane de dolari, în creştere cu 11%, sau cu 479 de miliarde de dolari, faţă de anul precedent, pe măsură ce colectările de impozite pe venit şi impozitele corporative au crescut.

Cheltuielile pentru anul fiscal 2024 au crescut cu 10%, sau cu 617 miliarde de dolari, ajungând la 6,752 trilioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Oct. 2024, 13:02
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
21 Oct. 2024, 13:02 // Slider //  bani.md

Drama „Castelul Crăiței” de Liviu Mărghidan este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Producția va putea fi vizionată sâmbătă, la ora 21:00.

O familie afectată de un divorț se reunește pentru o excursie la munte. Ca și în multe cazuri, mama este stabilită cu fiica peste hotare, în Franța, iar băiatul a rămas cu tatăl în Româna. Vacanța, însă, le este dată peste cap după ce minorii pornesc în căutarea aventurilor către un refugiu montan, iar adulții încearcă să le dea de urmă.

Din distribuție fac parte actorii Dragoș Olaru, Judith State, Adela și Radu Mărghidan. Pelicula fost prezentată La TIFF și a fost nominalizată a premiile Uniunii Cineaștilor din România.

„Consider ca este primul film de acest gen din România, că nu a mai fost făcut altul atât de îndrăzneț. El nu se adresează neapărat doar montaniarzilor, ci tuturor iubitorilor de natură. Având în vedere ca este un film unic, ușor atipic, nu pot estima care va fi impactul lui asupra spectatorilor de film de public, dar în urma proiecțiilor speciale deja avute, mă declar fericit că oamenii au rămas în sală, că am vorbit despre el, că am dezbătut tema familiei destrămate, că au admirat și chiar au recunoscut locurile filmate”, declara regizorul pentru adevărul.ro.

 

Filmul românesc „Castelul Crăiței” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău