Persoanele aflate în dificultate îşi găsesc refugiul la Beriozchi, Anenii Noi, unde participă la producerea îngheţatei

23 Oct. 2024, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Oct. 2024, 12:04 // Actual //  bani.md

Persoanele aflate în dificultate, precum foşti consumatori de droguri, deţinuţi sau persoane infectate cu HIV îşi găsesc refugiul la Beriozchi, raionul Anenii Noi, unde întreprinderea socială “ECO LIFE FOR YOU” SRL, creată de Asociaţia Obştească “Iniţiativa Pozitivă”, le oferă sprijin pentru reabilitare, dar şi angajare în câmpul muncii.

„Întreprinderea socială este ca o platformă pentru persoanele din categorii de risc să înveţe procesul de business, cum să se organizeze, să-şi asume responsabilitatea, să dezvolte abilităţi de lucru în echipă. Oferim şi locuri de muncă după ce trec de perioada de reabilitare, fie pentru o perioadă scurtă, fie de lungă durată, să se adapteze şi să primească un loc de muncă”, susţine Constantin Cearanovski, administrator, “ECO LIFE FOR YOU” SRL.

În localitatea Beriozchi există o mini-fermă de vaci, îngrijite de beneficiari, iar laptele proaspăt muls, timp de o oră ajunge în zona de producere a îngheţatei naturale CreamBerg. Pentru a-şi spori vânzările şi a se dezvolta, întreprinderea socială a accesat un grant în cadrul proiectului “Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”.

Valoarea acestuia a fost de 37 500 euro, bani acordaţi de UE şi Suedia prin intermediul Fundaţiei Est Europene. Din grantul obţinut, au fost procurate patru frigidere mobile, vase din inox, ingrediente pentru producerea înghetaţei, iar o parte din bani au fost investiţi pentru a îmbunătăţi vânzările şi a angaja vânzători.

„Pentru noi, este o susţinere foarte importantă. Graţie acestei susţineri putem să ne realizăm programele sociale, iar persoanele din grupurile de risc, foşti dependenţi de substanţe narcotice, cei infectaţi cu HIV, foşti deţinuţi, pot învăţa şi primi servicii de terapie şi reabilitare, pot avea un loc de muncă, pentru a continua adaptarea în societate, iar acest lucru este foarte şi foarte important”, spune Constantin Cearanovski.

Deocamdată, vânzarea îngheţatei are loc la iarmaroace, evenimente publice sau hramurile oraşelor, dar antreprenorul îşi propune să mai acceseze granturi externe, pentru a deschide un magazin specializat.

Realitatea Live

23 Oct. 2024, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 15:08 // Actual //  Ursu Victor

Economia Uniunii Europene se confruntă cu o stagnare îndelungată, iar estimările Băncii Centrale Europene (BCE) indică o creștere economică de doar 1,3% în următorii cinci ani. Aceasta este cea mai scăzută proiecție de creștere din istoria zonei euro, conform unui grafic publicat de analistul financiar Alfonso Peccatiello, care a avertizat asupra unei „morți lente” a economiei europene.

Peccatiello, director al fondului de investiții Palinuro Capital și gazda podcastului „The Macro Trading Floor,” a subliniat într-o postare pe internet că Europa se confruntă cu un „adevăr incomod,” în timp ce economii precum Statele Unite și India înregistrează creșteri puternice.

Înainte de criza financiară din 2008, creșterea PIB-ului european era constant peste 2%, însă acum, BCE prognozează o încetinire prelungită. Analistul identifică cinci cauze principale pentru această scădere, printre care infrastructura imperfectă a Uniunii Europene, lipsa de reforme structurale și productivitatea scăzută, îmbătrânirea populației și un deficit tot mai mare de forță de muncă.

De asemenea, Peccatiello a evidențiat lipsa inovației și creșterea reglementărilor, care, în opinia sa, frânează competitivitatea europeană. În acest context, el solicită liderilor europeni măsuri urgente pentru a stimula redresarea economică a blocului comunitar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău