Preţul uriaș cu care se vinde un exemplar rar al celei mai traduse cărţi din lume după Biblie

25 Oct. 2024, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:40 // Actual //  Ursu Victor

Un rar exemplar dactilografiat al cărţii „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, care conţine corecturi făcute de mână de scriitorul francez şi care a fost descris de comercianţii de carte ca ”o comoară literară”, va fi pus în vânzare pentru suma de 1,25 milioane de dolari, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Candidat la titlul de cea mai tradusă carte din lume după textele religioase, acest romanul, ce spune povestea unui băieţel care călătoreşte de pe o planetă pe alta pentru a câştiga înţelepciune, a văzut lumina tiparului în 1943, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Având o copertă uzată, de culoare neagră, exemplarul dactilografiat, în limba franceză, al romanului ”Le Petit Prince” a fost scris la New York, unde autorul se exilase din Franţa ocupată de nazişti, cu puţin timp înainte ca scriitorul să se înroleze în Forţele Aeriene Franceze Libere şi să lupte contra ocupaţiei germane.

Celelalte două copii, dintre cele trei exemplare cunoscute, se află la Biblioteca Naţională a Franţei, respectiv la Harry Ransom Center, din Texas.

Exemplarul dactilografiat scos la vânzare include prima menţiune în scris a uneia dintre celebrele fraze din carte: ”Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi”.

Comercianţii de cărţi rare tânjesc după ediţii care scot la iveală procesul creativ al unui scriitor, mai ales în cazul unor lucrări esenţiale cum este „Micul Prinţ”, a declarat Sammy Jay, specialist al departamentului de literatură din cadrul Peter Harrington Rare Books, compania care organizează vânzarea cărţii.

Colecţionar de cărţi: „Este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată”

„Pur şi simplu este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată sau cu care am avut ocazia să lucrez… Este un punct culminant şi mă simt puţin emoţionat pentru că nu cred cum ar putea exista ceva mai grozav”, a adăugat Sammy Jay, anticar şi colecţionar cu o vechime de 13 ani în domeniu.

În plus faţă de corecturile făcute de mână, exemplarul conţine două schiţe originale în creion, realizate de scriitor, inclusiv una dintre primele schiţe ale ilustraţiei de la finalul cărţii, când Micul Prinţ se întoarce acasă.

Antoine de Saint-Exupery a murit în 1944, atunci când avionul pe care îl pilota a dispărut în timpul unei misiuni militare de recunoaştere deasupra Mării Mediterane.

Exemplarul dactilografiat, care s-a aflat până acum în proprietatea unui colecţionar privat, va fi pus în vânzare la Abu Dhabi Art, în perioada 20-24 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Oct. 2024, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Rusiei a majorat astăzi rata dobânzii la 21%, cu 200 de puncte de bază, ca măsură de combatere a inflației ridicate care a depășit estimările anterioare. Această creștere amplifică semnificativ costurile de creditare, depășind chiar nivelul din Liban, unde rata dobânzii este de 20%, deși țara este afectată de conflicte și a intrat în incapacitate de plată în 2020.

Industria rusă este amenințată de posibile falimente masive, avertizează șeful companiei de stat Rostec, Serghei Chemezov, care a declarat că rata ridicată a dobânzii afectează grav profiturile companiilor și limitează investițiile. În luna septembrie, indicele PMI al activității industriale a scăzut sub 50 de puncte, indicând o contracție pentru prima dată din primăvara anului 2022.

Potrivit estimărilor Centrului pentru Analiza Macroeconomică și Prognoză pe Termen Mediu (CMACP), companiile din sectorul manufacturier alocă acum aproximativ 25% din profituri pentru rambursarea creditelor, reflectând o presiune financiară semnificativă.

Cu această creștere, Rusia depășește multe țări cu economii aflate în dificultate, inclusiv Zambia (13,5%), Gambia (17%), Pakistan (17,5%) și Angola (19,5%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău