VIDEO Muzeul Naţional de Etnografie a marcat 135 de ani de la fondare cu lume bună şi vinuri selecte

26 Oct. 2024, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2024, 10:11 // Actual //  bani.md

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a sărbătorit joi, 24 octombrie, 135 de ani de la înființare, organizând o sărbătoare care a reunit funcționari de stat, angajații muzeului, fotografi, muzeografi și jurnaliști. În context, a fost lansată și o expoziție de fotografii intitulată „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de ani”. La final, invitații s-au bucurat de bucate alese și vinuri de la Castel Mimi.

În discursul său, directorul muzeului, Petru Vicol, a ținut să mulțumească oamenilor care contribuie zilnic la dezvoltarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

„A fost o evoluție frumoasă, firească. Muzeul a fost fondat în octombrie 1889, în urma organizării unei expoziții agricole și industriale aici, în acest cartier al orașului Chișinău. Muzeul este unul dintre cele mai vizitate din Republica Moldova, cu peste 90.000 de vizitatori anual, incluzând filialele noastre. În special după pandemie, a crescut interesul pentru cultură și patrimoniu, iar faptul că mulți vizitatori sunt copii, ne bucură enorm”, afirmă Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

La eveniment au fost prezenţi muzeografi din întreaga ţară.

„Este un eveniment foarte important pentru întreaga societate și, în primul rând, pentru orașul Chișinău. Chiar și expoziția de astăzi, prezentată în cadrul manifestării, arată că suntem mai creativi și că am depășit această criză”, spune Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie din Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am participat la deschiderea noii expoziții de fotografii, iar la finalul sărbătorii, gazdele au decis să ne servească cu o cafea, ceai sau, după preferințe, cu un vin de la Castel Mimi. Eu sunt din nordul Moldovei și vreau să spun că este un vin extraordinar, cu un miros foarte plăcut, iar gustul… nici nu se discută. Este excelent!”, susţine Galina Mosoric, directoarea Muzeului Ținutului Edineț.

De-a lungul timpului, activităţile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au fost susţinute de către Castel Mimi. Şi nu întâmplător…

„Întotdeauna am susținut proiectele și inițiativele Muzeului de Etnografie pentru că, pe timpuri, Constantin Mimi a fost primul director al acestui muzeu și este un fel de testament al lui să susținem arta, culturași tot ce ține de autentic și național al Republicii Moldova. Astăzi delectăm gusturile oaspeților cu vinuri din soiuri autohtone – Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Regală, Feteasca Albă. Noi suntem prezenți la toate evenimentele, în curtea muzeului, dar și aici în interior. Ne străduim să fim alături de muzeu”, afirmă Ala Samoilenco, directorul de Marketing al Castel Mimi.

Expoziția aniversară va rămâne deschisă publicului în următoarele luni, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi valorile și istoria comunității rurale moldovenești prin fotografii arhivate în peste o sută de ani de activitate.

Realitatea Live

26 Oct. 2024, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Oct. 2024, 09:41 // Actual //  Ursu Victor

În 2023, exporturile Moldovei în sectorul auto, compuse în principal din cablaje electrice, au atins valoarea de 632 de milioane de dolari, echivalând cu 16% din totalul exporturilor de bunuri ale țării, potrivit datelor Băncii Mondiale. Deși Moldova contribuie cu 1% la piața globală a cablajelor auto, având ca principali clienți producători europeni de renume, infrastructura de comerț rămâne un obstacol în atragerea investițiilor suplimentare.

Industria cablajelor auto din Moldova a crescut constant în ultimul deceniu, încurajată de salariile mai mici față de media UE și de o forță de muncă numeroasă. Acest sector, localizat în principal în zonele economice libere, a ajuns la un număr de aproximativ 21.000 de angajați în 2020, iar marile mărci europene folosesc cablaje produse în Moldova. În 2022, Moldova s-a situat pe locul 33 la nivel global și pe locul 23 în Uniunea Europeană în topul exportatorilor de cablaje, principalele destinații fiind România, Cehia, Germania și Polonia.

Cu toate acestea, Moldova întâmpină dificultăți în atragerea capitalului uman calificat, iar învechirea programelor educaționale îngreunează adaptarea la noile tehnologii auto. Inițiativele precum Colegiul de Inginerie din Strășeni, menite să pregătească tehnicieni, au capacități limitate și întâmpină dificultăți în a atrage suficienți studenți.

Moldova se clasează pe locul 133 din 139 în Indicele de performanță logistică (LPI) din 2023, o situație care poate descuraja investițiile din sectorul LVG. Lipsa accesului la porturi proprii și dependența de combustibili fosili complică în plus competitivitatea pe piața auto. Doar 7,1% din energia electrică a țării provine din surse regenerabile, ceea ce ar putea necesita investiții suplimentare în energie verde din partea investitorilor auto.

La nivel guvernamental, Invest Moldova are resurse limitate și lipsește o strategie sectorială bine definită, afectând astfel eforturile de a atrage investiții de anvergură. Conflictul din Ucraina continuă să reprezinte un factor de risc, reducând atractivitatea Moldovei pentru investitorii dornici să își asume angajamente pe termen lung în industria auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău