Cifre ascunse: Rusia taie accesul la statistici cheie, inclusiv inflația reală

31 Oct. 2024, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 14:47 // Actual //  Ursu Victor

După ce au clasificat o treime din bugetul federal, datele despre comerțul extern, producția de petrol și gaze și alte informații economice esențiale, autoritățile ruse au luat măsuri suplimentare pentru a restricționa accesul public la statistici. Rosstat, agenția federală de statistică din Rusia, nu a publicat datele detaliate privind inflația pentru luna septembrie, conform analizei realizate de grupul „Cifre Clare” (fostul „VTB Capital”).

Statisticile complete ale inflației pentru septembrie au fost publicate de Rosstat pe 11 octombrie, însă componentele individuale de preț pentru aproximativ 500 de produse și servicii, care formează „coșul de consum”, lipsesc de pe site-ul agenției și din Sistemul Unic de Informații Interdepartamentale de Statistică.

Inflația anuală în septembrie a scăzut la 8,6%, față de 9% în august, conform statisticilor Rosstat, iar în prima jumătate a lunii octombrie a coborât la 8,5%. Însă economiștii de la Institutul pentru Economie de Tranziție din Stockholm consideră că inflația reală ar putea fi mult mai ridicată, bazându-se pe alternative, precum indicele „Romir” al prețurilor de consum, care a înregistrat o creștere de 87% de la începutul conflictului din Ucraina. Aceasta contrastează cu inflația oficială de doar 27%.

După declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a restricționat accesul la datele vamale, informațiile despre rezervele de aur și valută ale Băncii Centrale, precum și la detalii demografice. În 2024, Rosstat a stopat publicarea statisticilor privind producția de benzină și motorină, iar bugetul federal ascunde acum 22% din cheltuieli sub formă de „cheltuieli secrete”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Oct. 2024, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 18:30 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile Uniunii Europene discută din nou posibilitatea confiscării directe a activelor rusești, care au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, conform unui raport publicat de Politico, care citează oficiali familiarizați cu subiectul.

Spre deosebire de Statele Unite, unde a fost adoptată în aprilie o lege care permite confiscarea directă a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, UE nu a luat măsuri similare, utilizând în schimb veniturile provenite din fondurile pe care Kremlinul le deține în titluri de valoare europene și pe conturi bancare.

Cu toate acestea, această poziție ar putea suferi modificări, spun sursele Politico. Se pare că depozitarul Euroclear, care administrează miliarde de euro în active private și de stat, ar putea primi dreptul de a utiliza direct aceste fonduri, în cazul în care Moscova va începe confiscarea banilor și proprietăților investitorilor occidentali în Rusia.

În legătură cu Euroclear, au fost depuse mai multe plângeri în instanțele rusești, prin care băncile și companiile occidentale care aveau bani în Rusia riscă să-și piardă activele. Conform surselor Politico, depozitarul face presiuni asupra Comisiei Europene, insistând că are nevoie de capacitatea de a-și acoperi pierderile posibile.

În plus, modificarea politicii ar permite „să susțină” un credit acordat Ucrainei în valoare de 45 de miliarde de euro, pe care UE îl oferă garantat de activele rusești înghețate. Aceste măsuri sunt discutate în cadrul unei revizuiri generale a sancțiunilor europene, însă până acum au fost blocate de Ungaria.

Până în prezent, Uniunea Europeană a înghețat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele rusești, impunând sancțiuni Ministerului de Finanțe, Băncii Centrale a Rusiei și Fondului Național de Bunăstare în primele zile ale conflictului. Cu toate acestea, Banca Centrală a Rusiei continuă să includă aceste fonduri în rezervele sale valutare, pe care regulatorul le estimează la 624,9 miliarde de dolari, conform datelor din 18 octombrie.

Cu toate acestea, valoarea reală a rezervelor disponibile ar putea fi aproape dublu mai mică: țările G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale. Toate valutele au fost blocate, cu excepția yuanului chinezesc, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Banca Centrală dispune de rezerve de aur de peste 2.000 de tone, evaluate la 199,7 miliarde de dolari la începutul lunii octombrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău