Vești proaste despre apartamente! Mai puține construcții, prețuri mai mari

31 Oct. 2024, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 16:03 // Actual //  Ursu Victor

În primele nouă luni ale anului 2024, Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, cu un total de 1.641 de autorizații acordate, ceea ce reprezintă o diminuare de 3,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceste date, publicate de Biroul Național de Statistică, indică o tendință alarmantă în sectorul construcțiilor.

Pe plan regional, situația variază. Regiunea Centru a înregistrat o creștere cu 65 de autorizații (sau 12,1%), iar regiunea Sud a avut o creștere modestă de 2 autorizații (sau 1,5%). În schimb, municipiul Chișinău a raportat o scădere de 113 autorizații (sau 15,8%), iar în regiunea Nord și UTA Găgăuzia s-au eliberat cu 6 autorizații (sau 3,0%) și 2 autorizații (sau 1,8%) mai puțin, respectiv.

De asemenea, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri în mediul urban a scăzut cu 12,9%, în timp ce în mediul rural a fost o scădere de 3,0% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Experții imobiliari avertizează că această reducere a numărului de autorizații de construcție va conduce inevitabil la creșterea prețurilor apartamentelor. Scăderea ofertei de locuințe, în condițiile unei cereri constante sau crescânde, va face ca achiziția de apartamente să devină și mai costisitoare pentru cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Oct. 2024, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 18:30 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile Uniunii Europene discută din nou posibilitatea confiscării directe a activelor rusești, care au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, conform unui raport publicat de Politico, care citează oficiali familiarizați cu subiectul.

Spre deosebire de Statele Unite, unde a fost adoptată în aprilie o lege care permite confiscarea directă a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, UE nu a luat măsuri similare, utilizând în schimb veniturile provenite din fondurile pe care Kremlinul le deține în titluri de valoare europene și pe conturi bancare.

Cu toate acestea, această poziție ar putea suferi modificări, spun sursele Politico. Se pare că depozitarul Euroclear, care administrează miliarde de euro în active private și de stat, ar putea primi dreptul de a utiliza direct aceste fonduri, în cazul în care Moscova va începe confiscarea banilor și proprietăților investitorilor occidentali în Rusia.

În legătură cu Euroclear, au fost depuse mai multe plângeri în instanțele rusești, prin care băncile și companiile occidentale care aveau bani în Rusia riscă să-și piardă activele. Conform surselor Politico, depozitarul face presiuni asupra Comisiei Europene, insistând că are nevoie de capacitatea de a-și acoperi pierderile posibile.

În plus, modificarea politicii ar permite „să susțină” un credit acordat Ucrainei în valoare de 45 de miliarde de euro, pe care UE îl oferă garantat de activele rusești înghețate. Aceste măsuri sunt discutate în cadrul unei revizuiri generale a sancțiunilor europene, însă până acum au fost blocate de Ungaria.

Până în prezent, Uniunea Europeană a înghețat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele rusești, impunând sancțiuni Ministerului de Finanțe, Băncii Centrale a Rusiei și Fondului Național de Bunăstare în primele zile ale conflictului. Cu toate acestea, Banca Centrală a Rusiei continuă să includă aceste fonduri în rezervele sale valutare, pe care regulatorul le estimează la 624,9 miliarde de dolari, conform datelor din 18 octombrie.

Cu toate acestea, valoarea reală a rezervelor disponibile ar putea fi aproape dublu mai mică: țările G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale. Toate valutele au fost blocate, cu excepția yuanului chinezesc, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Banca Centrală dispune de rezerve de aur de peste 2.000 de tone, evaluate la 199,7 miliarde de dolari la începutul lunii octombrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău