Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai puţin decât se estima în octombrie, determinându-i pe economişti să previzioneze o nouă reducere a dobânzii în acest an, transmite Bloomberg.
Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (TurkStat), inflaţia s-a redus la 48,6% luna trecută, de la 49,4% în septembrie. Analiştii se aşteptau la un nivel de 48,3% în octombrie.
În ritm lunar, rata inflaţiei a fost de 2,88% luna trecută, de la 2,97% în septembrie.
Oficialii Băncii Centrale a Turciei şi-au exprimat îngrijorarea privind ritmul dezinflaţiei, după datele dezamăgitoare din septembrie. Economiştii previzionează o nouă reducere a dobânzii în acest an, în urma progreselor lente ţi ţinerea sub control a preţurilor. Din martie, rata dobânzii în Turcia a fost menţinută nemodificată, la 50%.
Datele din Istanbul, cel mai populat oraş al ţării, arată că preţurile cu amănuntul s-au situat la 59,1% în octombrie, un uşor declin faţă de luna precedentă.
Banca Turciei se aşteaptă ca inflaţia să coboare până la 38% la finele anului, şi la 14% anul următor, în timp ce guvernul de la Ankara mizează pentru finalul acestui an şi finalul anului următor o inflaţie de 41,5%, respectiv 17,5%.
Totuşi, mulţi economişti estimează ca la finalul anului rata anuală a inflaţiei în Turcia să depăşească ţinta Băncii Centrale a Turciei. Evoluţia inflaţiei va determina şi momentul reducerii dobânzilor.
Vineri, agenţia de evaluare financiară S&P Global a îmbunătăţit ratingul suveran al Turciei de la „B plus”, până la „BB minus”, a doua revizuire în creştere a calificativului atribuit de S&P pentru datoria pe termen lung a Turciei în acest an, citând acumularea rezervelor şi procesul dezinflaţionist susţinut de politica monetară strictă a Băncii Centrale a Turciei.
„Fără alegeri naţionale până în 2028, decidenţii turci par să aibă spaţiul necesar pentru a implementa politici destinate să reducă cererea şi inflaţia, via înăsprirea treptată a politicii fiscale şi a salariilor”, a informat S&P într-un comunicat de presă.
S&P a revizuit şi perspectiva ratingului de ţară al Turciei, de la „pozitivă”, la „stabilă”, pentru a ţine cont de riscurile echilibrate la adresa planurilor ambiţioase ale autorităţilor de a reduce inflaţia ridicată, a gestiona aşteptările salariale şi a reechilibra economia.
Celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, Fitch şi Moody’s, au îmbunătăţit ratingul de ţară al Turciei în acest an, datorită îmbunătăţirii politicii fiscale.