Achită simplu și ușor călătoria cu cardul: validatoarele staționare, instalate în transportul din Chișinău

15 Feb. 2022, 16:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Feb. 2022, 16:29 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Să circuli în transportul public din Chișinău devine și mai plăcut, modern și sigur. De astăzi, călătoriile în transportul public din capitală pot fi achitate de sine stătător – la validatoarele staționare instalate în unitățile de transport. Soluția tehnologică a fost dezvoltată de maib, compania Mastercard, cu suportul Primăriei municipiului Chișinău, în cadrul proiectului pilot de acceptare a plăţilor fără numerar pentru călătoria în transportul urban.

Primele validatoare staționare au fost instalate de maib pe ruta de troleibuz 30 și ruta de autobuz 37, cu suportul specialiștilor Mastercard din Kiev. În curând, cu validatoare staționare vor fi echipate troleibuzele 22, 23 și 24, precum și autobuzele de pe rutele nr. 2 și 5: în prezent, pe aceste rute chișinăuienii și oaspeții capitalei pot achita cu cardul la POS terminalele mobile ale taxatorilor.

Fiecare unitate de transport va fi dotată cu două validatoare staționare – la mijlocul și în partea din spate a salonului vehiculului.

Pentru a plăti la validatoarele staționare, este suficient:

 • să apropii de ecranul validatorului cardul bancar contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv care acceptă funcţia de plată contactless (tichetele de masă și cardurile maib liber nu sunt acceptate);
 • după confirmarea plăţii, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card;
 • confirmarea plății va fi afișată imediat pe ecranul validatorului;
 • despre confirmarea plății vei fi informat și de aplicația mobilă a băncii emitente a cardului sau prin SMS-notificare, dacă ai activat această opțiune la banca emitentă a cardului, sau extras bancar.

În cazul plăţii fără numerar, preţul călătoriei nu se modifică şi constituie 2 lei pentru rutele de troleibuz şi 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu se percep comisioane suplimentare pentru plăţile fără numerar.

Pentru achitările la validatoarele staționare nu vei primi bilet confirmativ. În unitățile de transport vor circula controlorii – aceștia îți pot solicita să apropii cardul bancar de validator sau de un POS terminal special, care va confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Achitarea contactless are mai multe avantaje și beneficii atât pentru pasageri, cât și pentru taxatori:

 • rapiditate – achitarea are loc în câteva clipe;
 • comoditate – este suficient să apropii cardul bancar de validatorul staționar;
 • siguranță – informaţiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase; cu același card este posibilă achitarea repetată de 4 ori într-un interval de o oră;
 • igienă – bancnotele şi monedele păstrează pe ele peste 26.000 de bacterii, în timp ce prinachitarea contactless eviți schimbul de bani din mână în mână;
 • independență – nu mai este nevoie să interacționezi cu cineva pentru a achita;
 • autonomie – validatoarele nu se descarcă niciodată, fiind conectate permanent la o sursă de energie;
 • automatizare – dispar erorile generate de factorul uman;
 • digitalizare – tichetarea electronică contribuie la modernizarea călătoriilor şi ne ajută să dezvoltăm o societate cashless.

Amintim că proiectul pilot de achitare contactless în transportul public din capitală a fost lansat în luna martie a anului trecut. Proiectul reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău în ianuarie 2021.

Ajută-ne să fim mai buni. Scrie-ne despre experiența achitării la validatoarele staționare la adresa de e-mail experienta.ta@maib.md sau într-un mesaj pe pagina de Facebook. Opinia ta este importantă și ne va ajuta să îmbunătățim produsele și serviciile maib.

Despre Mastercard

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea sa este să dezvolte şi să fortifice o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile companiei, oferă soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura Mastercard şi tot ceea ce face compania în interiorul său şi în afara ei sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Mastercard gestionează afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creează o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea.

Despre maib

Maib este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. Maib este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, maib deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a obţinut titlul „Best Digital Bank Moldova”, oferit de Global Banking and Finance Review. Totodată, maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova” de Revista Global Finance şi Euromoney.

P.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău