AEE informează cum să alegem anvelopele (VIDEO)

01 Sept. 2021, 11:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Otilia Cotruța
01 Sept. 2021, 11:43 // Slider //  Otilia Cotruța

Agenția pentru Eficiență Energetică anunță lansarea unui nou spot informativ, care vine și cu un pliant ce conține informații privind alegerea corectă a anvelopelor.

Pentru o alegere corectă a anvelopelor, trebuie să atragem atenție la un factor important și anume la eticheta de eficiență energetică. Aceasta include 3 parametri fundamentali: eficiența în consumul de combustibil, frânarea umedă și zgomotul extern. Din mai 2021, eticheta are și un cod QR pentru fiecare tip de anvelopă. AEE vine cu câteva sfaturi utile:

–         Mașina trebuie să fie echipată cu anvelope corespunzătoare, atât vara cât și iarna;

–         Anvelopele de iarnă asigură o tracțiune ridicată în condiții de frig. Acestea rămân moi și flexibile la temperaturi sub 7 ° C;

–         Pe timp de vară însă, banda de rulare moale se uzează pe asfaltul fierbinte. De aceea alege anvelope care rezistă la cele mai înalte temperature;

–         În plus, fii gata să cheltui mai mult pe combustibil, dacă folosești și vara anvelopele de iarnă;

–         Nu îți echipa mașina cu anvelope de mărimi sau amprente diferite. Astfel crești riscul de instabilitate când accelerezi sau frânezi, mai ales pe un asfalt umed sau alunecos;

–         Alege atent anvelopele și minimizează orice risc legat de deplasare.

Puteți accesa spotul pe link-ul de mai jos:

Pentru accesare pliant, vedeți  link-ul de mai jos:

https://aee.gov.md/ro/brochure/cum-sa-alegem-corect-anvelopele

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală