Afacerile Purcari „sângerează” în Asia

24 Aug. 2023, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2023, 12:30 // Actual //  Lupu Eduard

Purcari Wineries (WINE), unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din regiune, anunță rezultate financiare semestriale impresionante, în ciuda unor provocări pe piețele externe. Pentru primele 6 luni ale anului, compania raportează o creștere semnificativă de 15,22% a câștigului EBITDA (câștig înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare), care a ajuns la 44,50 milioane lei românești (echivalebtul a 9 milioane de euro), în comparație cu 38,62 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Performanța financiară a Purcari Wineries este evidentă în toate aspectele semestriale. Veniturile au crescut cu 30,29%, atingând suma de 161,41 milioane lei, comparativ cu 123,88 milioane lei în exercițiul financiar precedent. Cu toate acestea, costul vânzărilor a înregistrat o creștere semnificativă de 44,83%, ajungând la 94,46 milioane lei, de la 65,22 milioane lei.

Creșterea semnificativă a veniturilor este parțial atribuită unei majorări de 40% a vânzărilor pe piața principală din România. Cu toate acestea, vânzările către Asia au suferit din cauza dificultăților economice și a evoluției slabe a pieței vinurilor în China. În ceea ce privește Ucraina, semestrul este caracterizat ca fiind „puternic”, deși îndepărtat de cifrele de dinainte de război.

Rezultatul global total atribuibil acționarilor a crescut cu 22,27%, ajungând la 25,53 milioane lei, comparativ cu 20,88 milioane lei în perioada similară a anului precedent. Aceasta marchează o creștere consistentă a profitabilității în ciuda provocărilor economice din contextul actual.

La 30 iunie, activele totale ale Purcari au fost evaluate la 607,78 milioane lei, în scădere cu 6,67% față de sfârșitul anului trecut. În același timp, datoriile totale au înregistrat o creștere de 11,04%, ajungând la 291,60 milioane lei.

Compania atrasese investiții semnificative prin oferta sa publică de listare din februarie 2018 și a continuat să atragă noi investitori, inclusiv fondul american Firebird, specializat în regiunea ex-sovietică. La Bursa de Valori București, titlurile Purcari au avut de suferit din cauza turbulențelor politice, iar capitalizarea de piață a companiei se ridică la 466,16 milioane lei (94,22 milioane euro), la ultimul preț de închidere de 11,62 lei/acțiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău