Prăpastie bugetară – economia tenebră, contrabanda și sărăcirea populației au adâncit-o

24 Aug. 2023, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2023, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile Bugetului Public Național în prima jumătate a anului au crescut modest și dau semne clare de îngrijorare. Cel mai bine se vede acest fenomen la analiza încasărilor din TVA, care reflectă perfect starea și tendințele din economie.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că veniturile din TVA scad al doilea trimestru consecutiv. În trimestrul doi al anului 2023 au fost de doar 6,5 miliarde lei, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii doi ani. „Aici ne referim de încasările nominale, fără a ține cont de inflație și deprecierea banilor. Tradițional în trimestrul I a anului noi înregistrăm scăderi de încasări din TVA, dar nu și-n trimestrul II, fapt care s-a întâmplat în acest an”.

Prim explicație este că s-a redus consumul real al populației, însă pe seama reducerii consumului populației putem explica o scădere de 10-15% a încasărilor bugetare, dar restul de 45-50% din reducere….

A doua explicație, în opinia economistului, este creșterea economiei tenebre și a contrabandei. Sărăcirea populației din ultimii 2 ani, slăbirea instituțiilor statului, războiul din Ucraina, cochetarea cu cei din Transnistria, sunt ingredientele perfecte pentru creșterea contrabandei și fraudarea veniturilor bugetului public.

„O a treia explicație este revenirea la practicile vechi de fraudare a bugetului de stat, prin restituiri fictive de TVA. Mai simplu spus o schemă ilegală de sustragere a banilor din bugetul de stat, prin acte false de restituire a TVA. Această practică a existat ani de zile, apoi s-a reușit reducerea acestui fenomen, iar acum cel mai probabil a luat din nou amploare. Altfel este greu să explici, cum pe fundalul reducerii exporturilor, cresc restituirile de TVA din buget”, susține Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău