Agenția de Investiții lansează etapa a 2-a a campaniei #NeamPornit #Vaccinați! Promovează obiectivele turistice locale

15 Iul. 2021, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iul. 2021, 14:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 15 iulie, în cadrul unui eveniment cu mediul asociativ al industriei turismului, Agenția de Investiții a dat startul oficial pentru etapa 2 a campaniei #NeamPornit 2021. Inițiativa a fost lansată în 2020, în contextul în care sectorul turismului fusese grav afectat de pandemie și actorii din industrie aveau nevoie ca niciodată de susținere.

Campania își propune să promoveze obiectivele turistice mai puțin cunoscute și să încurajeze cetățenii să călătorească în ținutul natal. În această vară, Agenția de Investiții vine cu un șir de inițiative care să ofere continuitate promovării și explorării destinațiilor turistice cu experiențele inedite pe care le poate oferi țara noastră, atât în rândul locuitorilor acesteia, dar și în afara ei.

Cu această ocazie a fost prezentat brand book-ul pentru sectorul turistic, conceput în special pentru reprezentanții mediului asociativ în vederea promovării Republicii Moldova drept destinație turistică pe extern, ca rezultat al campaniei dezvoltate de Agenție “Moldova: A place to find yourself”.  Acesta prezintă elementele structurale ale brandului de țară – Pomul Vieții, regulile de utilizare corectă a Brandului turistic precum și exemple de utilizare ale acestuia.

De asemenea, a fost prezentată și broșura turistică care promovează istoria, cultura, gastronomia Moldovei, dar și experiențele pe care aceasta le poate oferi turiștilor. Broșura include și o hartă informativă care cuprinde atracțiile turistice din țară, precum lăcașuri de cult, muzee, parcuri și rezervații, vinării, dar și alte locuri de vizitat.

În același timp, au fost anunțate două rute turistice noi care vor conecta Republica Moldova la circuitul turistic internațional. Este vorba despre Ruta transfrontalieră România – Republica Moldova a  Bisericilor de Lemn și în proces de elaborare -Ruta Meșteșugarilor.

Ruta Bisericilor de Lemn este o rută cultural-turistică în care au fost incluse șapte biserici de lemn din Republica Moldova, alături de alte 183 de lăcașe de cult de peste Prut. Astfel, turiștii străini, dar și cei de acasă sunt invitați la o călătorie plină de descoperiri culturale, care au ca scop valorificarea patrimoniului istoric comun. Ruta va dura două zile, timp în care turiștii vor parcurge 635 de kilometri de la prima până la ultima destinație.

Cea de-a doua, Ruta Meșteșugarilor va oferi posibilitate turiștilor de a cunoaște îndeaproape, dar și de a deprinde meșteșugurile tradiționale ale țării noastre. Pentru crearea rutei au fost identificați meșteșugarii care au ofertă turistică și au fost organizate ședințe de instruire pentru a-i pregăti pe aceștia să-și primească vizitatorii. De asemenea, a fost elaborat ghidul de identitate al Rutei Meșteșugarilor.

Astăzi, echipa Agenției de Investiții a lansat și un dance challenge. Mișcările sunt însoțite de melodia lui Pasha Parfeni „Lăutar”, care a fost oaspete la acest eveniment. Artistul și-a exprimat susținerea pentru campania #NeamPornit și a îndemnat toți concetățenii să călătorească prin țara lor natală și să descopere ce le poate oferi.  Prin acest challenge Agenția de Investiții îndeamnă pe toți cei care vor să promoveze locurile frumoase și care merită vizitate din localitățile lor, să repete mișcările de dans din video pe care îl pot găsi pe paginile și canalul de youtube #NeamPornit și Agenția de Investiții/Invest Moldova.

#NeamPornit să dansăm în cel mai frumos loc din localitatea ta” este îndemnul lansat de echipa Agenției de Investiție.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 09:18 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Startupul lui Denis Tudor, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari. Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute, scrie Digi24.

Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția.

„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.

O soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică

El a subliniat că acesta este o soluție cu 50 la sută mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.

„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a punctat Denis Tudor.

Cum a început totul

Totul a început în 2015, când Denis Tudor a participat prima oară la concursul organizat de Elon Musk. A fost un succes, pentru că împreună cu echipa cu care era în acel moment a reușit să creeze o capsulă ce a câștigat premiul I pentru cel mai bun design și premiul I pentru inovație.

Ulterior, Denis a început un doctorat în Elveția pe domeniul de hyperloop și a reușit să creeze această companie care oferă soluții de transport de mare viteză în tuburi vidate.

„Deci totul a fost un spin-off, pe care l-am început din studenție, acum vreo șase ani”, a povestit Denis Tudor la Digi24.

Sprijin de la Guvernul elvețian și sfaturi de la Elon Musk

Compania fondată de Denis Tudor are sprijinul Guvernului elvețian, care a venit sub forma unui grant pentru un consorțiu format cu mai multe companii, dar și cu mai multe universități locale din Elveția.

Românul a dezvăluit la Digi24 și ce a vorbit cu Elon Musk atunci când s-au întâlnit:

„Cu Elon Musk am avut o discuție despre cum ar trebui să arate un start-up în domeniul de hyperloop și ce viziune ar trebui să urmăm, și anume eficiența la viteze mari, dar și competiția momentană cu soluțiile existente pe piață, de exemplu aeroporturi, autostrăzi sau căi ferate”, a spus Denis Tudor.

Când va fi gata tehnologia

„Noi credem că vom fi gata cu tehnologia undeva la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem aduce pe piață acest model de transport”, a menționat cofondatorul Swisspod.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală