Agenții economici cu un consum sporit de gaz natural pot beneficia de compensații de la stat. Categoriile eligibile

29 Mart. 2022, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Mart. 2022, 11:26 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenții economici cu un consum sporit de gaze naturale în procesul de producție pot deja beneficia de compensații din partea statului. Anunțul a fost făcut astăzi, 29 martie de către deputatul PAS, Radu Marian, făcând trimitere la Ministerul Economiei, scrie Realitatea.md.

Compensația va constitui 100% din diferența în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m3 consumați lunar pentru care a fost efectuată compensarea direct în factură conform Dispoziției nr.3 din 1 februarie curent a CSE.

Compensațiile vor fi oferite consumatorilor non-casnici care procură de la furnizorii de gaze naturale și ale căror plăți pentru gazele naturale (fără TVA), consumate lunar, reprezintă cel puțin 5% din volumul de vânzări din luna respectivă.

Vor fi compensați agenți economici din următoarele domenii: cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor, creșterea păsărilor, prelucrarea și conservarea fructelor și a legumelor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon, fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, fabricarea macaroanelor, tăiețeilor, cuş-cuş-ului şi a altor produse făinoase similare, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, fabricarea de covoare şi mochete, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepția articolelor din blană, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croșetare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnașament, prepararea şi vopsirea blănurilor, fabricarea încălțămintei, fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă, fabricarea materialelor de construcții din argilă.

Deputatul afirmă că, pentru compensațiile acordate agenților economici, Guvernul va cheltui 120 de milioane de lei, bani care vor fi alocați în două etape a câte 60 de milioane.

Pentru a beneficia de compensare, agenții economic trebuie să depună o cerere prin intermediul portalului Ghișeului unic de raportare electronică.

Precizăm că, de compensații la consumul de gaz au beneficiat și consumatorii casnici pe parcursul lunilor rece a anului. Ultima lună de compensații a fost pentru luna martie. Pentru consumul din luna aprilie, cetățenii, nu vor mai beneficia de compensații din partea statului.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:24 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia, țara elenă cu mii de insule, care mai de care mai spectaculoase, continuă să surprindă turiștii dornici să exploreze comorile ascunse ale naturii.

La aproximativ 15 kilometri sud de Creta, există o insulă nelocuită, numită Chrissi, care are plaje exotice și o natură protejată, ce este supranumită ”Insula de aur a Cretei”, conform discovergreece.com.

Numele vine de la culoarea nisipului care strălucește de-a dreptul pe toate plajele. Insula este foarte mică, având o suprafață de circa 6 kilometri pătrați și o lungime de numai 7 kilometri. Apa este foarte limpede, are scoici colorate și în aer plutește mirosul de cedru.

Insula nu a fost întotdeauna părăsită. Chrissi a fost locuită în epoca bronzului și în cea romană. Dar istoria sa este mai degrabă legată de natură decât de oameni.

Scufundată în urmă cu aproximativ 350.000 de ani, acum abundă în scoici fosilizate și are una dintre cele mai mari păduri naturale de cedru din Europa, la care se adaugă peste 120 de specii de păsări migratoare. Face parte din rețeaua Natura 200, adică este un mediu protejat în Europa.

Se organizează numeroase excursii cu barca de la insula Creta pe insula Chrissi, drept urmare este accesibilă și ușor de explorat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău