Rusia încearcă să salveze afacerile petroliere din Venezuela lovită de sancțiuni

29 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2022, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

O companie petrolieră rusă obișnuia să ofere o soluții pentru sancțiunile americane privind comerțul cu petrol al Venezuelei, acum se străduiește să evite un alt set de sancțiuni, arată documentele, de data aceasta din Europa și Statele Unite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Rusia este unul dintre puținii aliați ai Venezuelei pe scena internațională. Companiile ruse au ajutat compania petrolieră de stat PDVSA să susțină producția în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor SUA menite să priveze guvernul președintelui Nicolas Maduro de principala sa sursă de venituri din export.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft (ROSN.MM), deoarece Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft pentru tranzacționarea petrolului venezuelean.

Cele cinci întreprinderi mixte achiziționate de Roszarubezhneft produc aproximativ 125.000 de barili pe zi (bpd) de țiței în Venezuela cu un număr de angajați de aproximativ 200 de muncitori ruși și locali, potrivit surselor și analiștilor. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 16% din cei 788.000 bpd pe care Venezuela i-a produs luna trecută.

Roszarubezhneft încearcă să transfere proprietatea asupra activelor sale venezuelene de la unitățile sale europene către o altă companie din Rusia pentru a evita „blocarea activităților sau confiscarea activelor companiilor grupului”, a spus unul dintre documentele companiei analizate de Reuters.

Transferul dreptului de proprietate asupra activelor a fost necesar pentru a „păstra controlul și gestionarea activelor și funcționarea stabilă a unităților sale de afaceri”, potrivit unei scrisori din 16 martie trimisă de un director al Roszarubezhneft filialelor sale din Venezuela.

Scrisoarea nu spunea când ar putea avea loc transferurile și nici unde în Europa au fost înregistrate afacerile. Directorii Roszarubezhneft au pus situația lor pe seama „acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite și ale statelor străine aliate și ale organizațiilor internaționale”.

Sancțiunile existente au lovit deja afacerile lui Roszarubezhneft din Venezuela prin lipsa de valută, conform documentelor. Compania este nevoită plătească muncitorii și furnizorii din țara sud-americană în ruble și bolivari venezueleni.

Rublele nu sunt acceptate pe scară largă în economia din Venezuela din ce în ce mai bazată pe dolari. Muncitorii ruși plătiți în ruble ar trebui să găsească pe cineva dispus să-i schimbe cu dolari sau euro.

Dificultățile evidențiază impactul de amploare al sancțiunilor asupra companiilor rusești și a operațiunilor lor internaționale. Lipsa valutei forte i-a determinat pe managerii lui Roszarubezhneft din Venezuela să-și scrie șefilor deplângându-se de incapacitatea de a plăti pentru locuințe, asigurări și nevoile zilnice, arată documentele.

Statele Unite au sancționat sectorul petrolier al Venezuelei în 2019, sperând să-l forțeze pe Maduro și, în timp, au trecut pe lista neagră companiile care tranzacționează țițeiul Venezuelei. Sancțiunile au redus drastic exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu au reușit să-l înlăture pe liderul socialist, a cărui realegere Washingtonul a considerat-o o farsă.

Majoritatea angajaților lui Rosneft au rămas în țară după transferul de active, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. Fostul șef al lui Rosneft în Venezuela este acum reprezentantul legal al companiei Roszarubezhneft Petrolera (Cyprus) Ltd, potrivit unui document văzut de Reuters și înregistrările online.

Roszarubezhneft este deținută de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății Guvernamentale a Rusiei, o unitate a Ministerului Rusiei Dezvoltării Economice, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, care a descris compania la formare ca având capitaluri proprii de 4,06 miliarde de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău