Agricultura, victimă a proastei gestionări: Alexandr Slusari cere schimbarea sistemului

30 Dec. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 11:45 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a tras un semnal de alarmă privind situația critică a subvenționării în agricultură. Potrivit acestuia, suma datoriilor acumulate pentru anul 2023, împreună cu dosarele depuse în 2024, se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei, în timp ce Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii pentru 2025 este de doar 1,7 miliarde de lei, dintre care aproape 100 de milioane sunt destinate altor scopuri decât subvențiile.

„Deja nimeni nici măcar nu mai vorbește despre restituirea accizelor la motorină, o măsură prezentată în 2022 de guvernare ca fiind permanentă și similară cu practicile din țările europene,” a declarat Slusari.

Acesta a criticat modul în care fondurile de subvenționare au fost gestionate, acuzând utilizarea lor „irațională, distorsionată și discriminatorie” pentru o mare parte dintre fermieri. Slusari a cerut publicarea listei beneficiarilor de subvenții pentru ultimii cinci ani, afirmând că o parte semnificativă a fondurilor a fost alocată unui procent redus de agricultori.

Totodată, Slusari a indicat că Ministerul Agriculturii, sub conducerea lui Vladimir Bolea, nu a întreprins demersuri pentru suplinirea fondului prin atragerea resurselor din partea Uniunii Europene, deși alte sectoare economice au beneficiat de asistență financiară după obținerea statutului de candidat la UE.

„Cred că este imperios necesar de modificat legislația și de obligat ca orice ministru, la final de mandat, să prezinte un raport public de activitate. Altfel, vom continua să auzim povești despre cum fiecare ministru se consideră cel mai bun din istoria Moldovei, în timp ce lasă în urmă un sector distrus,” a adăugat Slusari.

 

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Consumatorii casnici ai Premier Energy ar putea plăti 5,13 lei pentru un kilowatt-oră (kWh), față de 2,34 lei, cât este tariful actual. În același timp, consumatorii din nordul țării, deserviți de FEE Nord, ar putea achita 4,53 lei per kWh, în loc de 2,84 lei, potrivit solicitărilor depuse la ANRE de către operatorii de curent electric.

Totodată, tariful pentru transportarea energiei electrice ar putea crește cu 47%, potrivit solicitării.

Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), noile tarife trebuie adoptate în termen de cel mult 5 zile de la depunerea solicitărilor.

Scumpirile se datorează scumpirii energiei achizționate de Republica Moldova din România, în condițiile în care la 1 ianuarie Gazprom a suspendat livrările de gaz în regiunea stângă a Nistrului de unde Chișinăul cumpăra electricitate cu 61 de euro per MWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală