ALARMANT! Europenii bogaţi şi săraci încep să-şi facă rezerve de lemne de foc şi cărbune de teama scumpirii energiei

15 Nov. 2021, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 11:57 // Actual //  MD Bani

Comercianţii de lemne de foc şi cărbune din Cehia au început să raporteze creşteri ale cererii. În faţa creşterii preţurilor la energie, cehii au început să-şi facă stocuri atât de lemne, cât şi de cărbune. Aceeaşi tendinţă se înregistrează şi în Olanda, dar şi în Polonia, scrie Ziarul Financiar.

De teama creşterii preţurilor energiei, mulţi cehi au decis să treacă pe lemne şi cărbune pentru a se încălzi, scrie Czech Radio. Deşi în creştere la rândul lor, preţurile acestora sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale electricităţii şi gazelor.

Unii comercianţi de lemn de foc şi-au vândut deja stocurile şi acceptă comenzi doar pentru anul viitor.

„Cererea creşte fără îndoială. Din ce în ce mai mulţi oameni ne contactează. Nici nu mai putem ţine pasul cu tăiatul lemnelor,“ spune Jaroslav Hrubes, technician.

Cererea a crescut semnificativ în ultimele zile, după ce furnizorii au anunţat o majorare a preţurilor electricităţii şi gazelor.

Totuşi, preţurile lemnului de foc sunt în creştere. „Vom creşte preţul lemnului cu aproximativ 10% deocamdată“, arată Jaroslav Hrubes.

În pofida creşterii preţurilor, lemnul rămâne cea mai ieftină opţiune de încălzit. Pentru o locuinţă de familie, costul încălzirii cu lemn poate fi de până la trei ori mai redus decât cel al electricităţii, arată Vladimir Stupavsky, expert în încălzire.

Potrivit acesuia, o astfel de locuinţă ar plăti până la 80.000 de coroane pe an pentru electricitate, comparativ cu 25.000 de coroane pentru lemn şi 60.000 pentru gaze.

Pentru acest an şi pe viitor, acesta recomandă oamenilor să folosească lemne pentru încălzit.

Din cauza creşterii puternice a preţurilor gazelor, şi olandezii cumpără mai mult lemn de foc, po­trivit cotidianului Algemeen Dagblad.

„Am vândut deja cea mai mare parte din stocuri, iar acest lucru nu se întâmplă de obicei până în februarie sau martie“, a declarat repre­zentantul unei companii.

În Polonia, unii cumpără căr­bune pentru a-şi face rezerve, temându-se de o iarnă rece şi de noi scumpiri.

Dintre aceştia, unii pleacă dezamăgiţi de la comercianţi după ce stocurile acestora s-au epuizat, sau nu sunt pregătiţi să plătească mult mai mult decât anul trecut. Preţurile au crescut deja puternic, iar acesta ar putea fi doar începutul, notează gazetawroclawska.

Ungaria dispune de un program social în domeniu, iar în acest an municipalităţile au putut aplica pentru un buget de 5 miliarde de forinţi (10 milioane de euro), 2.351 de municipalităţi profitând de această oportunitate, potrivit kapos.hu.

Peter Zambo, secretar de stat pentru păduri în cadrul ministerului agriculturii, a declarat că oferta de lemn de foc pentru Ungaria este garantată pentru sezonul 2021-2022.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală