Amendă de 21 mili de lei pentru două firme conectate la Șor și Plahotniuc, după demolarea conacului Rîșcanu-Derojinschi

28 Aug. 2024, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2024, 12:30 // Actual //  bani.md

Exfactor Grup și Universal Proiect au fost amendate cu 21,3 milioane de lei pentru demolarea conacului Rîșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Conform ministrului, această sancțiune are rolul de a descuraja distrugerea patrimoniului cultural și va constitui un precedent pentru alte companii.

„Amendarea va fi un exemplu pentru a preveni distrugerea patrimoniului cultural. Nu vor mai exista simulări pentru restaurarea acestuia,” a declarat Prodan.

În loc să restaureze monumentul, companiile au demolat clădirea și au construit un bloc cu 12 etaje. În 2022, Agenția pentru Inspectarea Monumentelor a sesizat demolarea ilegală, ceea ce a dus la deschiderea unei cauze penale. În ciuda unei autorizații inițiale pentru restaurare, s-au ridicat 6 etaje suplimentare, fără avizul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii este în prezent în proces de recuperare a prejudiciului adus și va înceta dreptul de superficie al terenului pe care se află noua construcție.

Conacul, situat pe str. București 62 (Pârcălab 37), a fost vândut de stat în 2009 pentru 3,3 milioane de lei, deși tranzacția a fost deghizată sub formă de contract de vânzare-cumpărare. Ulterior, drepturile asupra bunurilor imobile au fost împărțite între Universal Proiect, Ministerul Culturii și Exfactor Grup SRL. Exfactor Grup ( a benefiat de contracte semnate cu companii afiliate, deținute sau administrate de Ilan Șor sau Vladimir Plahoniuc n.a), fondată de Vladimir Tonu, este cunoscută pentru lucrările sale de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, gestionat anterior de Avia Invest, controlată de Ilan Șor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală