America se pregăteşte pentru un cutremur fiscal, dar extrem de diferit în funcţie de cine va ocupa Casa Albă

20 Aug. 2024, 13:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
20 Aug. 2024, 13:54 // Bani și Afaceri //  bani.md

Kamala Harris îşi propune să crească rata impozitului pe profit pentru corporaţii în SUA la 28% dacă va câştiga Casa Albă în noiembrie, o măsură menită să crească veniturile guvernamentale de la corporaţiile americane, care este susceptibilă de a atrage critici din partea mediului de afaceri, potrivit FT.

Luni, campania prezidenţială a lui Harris a declarat că aceasta intenţionează să respecte o propunere înaintată de preşedintele Joe Biden în ultimii ani de a creşte rata impozitului pe profit de la 21% la 28%.

Declaraţia vine în contextul în care vicepreşedintele îşi pune la punct planurile economice înainte de a deveni oficial candidatul democrat la preşedinţie în cadrul convenţiei partidului de la Chicago din această săptămână.

Planul său fiscal pentru întreprinderi contrastează puternic cu cel al rivalului său pentru preşedinţie, candidatul republican Donald Trump, care propune reducerea ratei impozitului pe profit la 15%. Planul lui Harris ar face ca rata impozitului pe profit din SUA să fie mai mare decât cea din Regatul Unit, de 25 %, şi una dintre cele mai ridicate dintre economiile avansate.

„Spre deosebire de Donald Trump, a cărui agendă extremă a Proiectului 2025 ar duce la creşterea deficitului, la majorarea impozitelor pentru clasa de mijloc cu 3 900 de dolari şi ar trimite economia noastră într-o spirală de recesiune – planul ei este o modalitate responsabilă din punct de vedere fiscal de a pune bani înapoi în buzunarele oamenilor muncii şi de a se asigura că miliardarii şi marile corporaţii îşi plătesc partea lor echitabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei Harris.

Săptămâna trecută, Harris a declarat că va încerca să reducă impozitele pentru clasa de mijloc, inclusiv pentru familiile cu copii, precum şi să stimuleze stimulentele pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă şi să interzică umflarea preţurilor de către companiile de produse alimentare şi de băcănie, într-o încercare de a demonstra că abordează preocupările crescute ale alegătorilor legate de costul vieţii.

O creştere a ratei impozitului pe profit ar putea contribui la creşterea veniturilor pe care guvernul SUA le-ar putea cheltui pentru alte programe, însă Harris nu a precizat cum ar fi utilizaţi banii suplimentari.

Decizia sa de a rămâne la obiectivul lui Biden de a creşte rata impozitului pe profit vine înaintea a ceea ce se preconizează a fi o luptă aprigă în Congres anul viitor cu privire la expirarea reducerilor fiscale radicale adoptate de republicani în 2017. Aceste reduceri au redus rata impozitului pe profit la 21 %, de la o rată maximă de 35 %, iar rezultatul acestei negocieri va depinde atât de controlul Congresului, cât şi de cine va câştiga alegerile prezidenţiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO