America se pregăteşte pentru un cutremur fiscal, dar extrem de diferit în funcţie de cine va ocupa Casa Albă

20 Aug. 2024, 13:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
20 Aug. 2024, 13:54 // Bani și Afaceri //  bani.md

Kamala Harris îşi propune să crească rata impozitului pe profit pentru corporaţii în SUA la 28% dacă va câştiga Casa Albă în noiembrie, o măsură menită să crească veniturile guvernamentale de la corporaţiile americane, care este susceptibilă de a atrage critici din partea mediului de afaceri, potrivit FT.

Luni, campania prezidenţială a lui Harris a declarat că aceasta intenţionează să respecte o propunere înaintată de preşedintele Joe Biden în ultimii ani de a creşte rata impozitului pe profit de la 21% la 28%.

Declaraţia vine în contextul în care vicepreşedintele îşi pune la punct planurile economice înainte de a deveni oficial candidatul democrat la preşedinţie în cadrul convenţiei partidului de la Chicago din această săptămână.

Planul său fiscal pentru întreprinderi contrastează puternic cu cel al rivalului său pentru preşedinţie, candidatul republican Donald Trump, care propune reducerea ratei impozitului pe profit la 15%. Planul lui Harris ar face ca rata impozitului pe profit din SUA să fie mai mare decât cea din Regatul Unit, de 25 %, şi una dintre cele mai ridicate dintre economiile avansate.

„Spre deosebire de Donald Trump, a cărui agendă extremă a Proiectului 2025 ar duce la creşterea deficitului, la majorarea impozitelor pentru clasa de mijloc cu 3 900 de dolari şi ar trimite economia noastră într-o spirală de recesiune – planul ei este o modalitate responsabilă din punct de vedere fiscal de a pune bani înapoi în buzunarele oamenilor muncii şi de a se asigura că miliardarii şi marile corporaţii îşi plătesc partea lor echitabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei Harris.

Săptămâna trecută, Harris a declarat că va încerca să reducă impozitele pentru clasa de mijloc, inclusiv pentru familiile cu copii, precum şi să stimuleze stimulentele pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă şi să interzică umflarea preţurilor de către companiile de produse alimentare şi de băcănie, într-o încercare de a demonstra că abordează preocupările crescute ale alegătorilor legate de costul vieţii.

O creştere a ratei impozitului pe profit ar putea contribui la creşterea veniturilor pe care guvernul SUA le-ar putea cheltui pentru alte programe, însă Harris nu a precizat cum ar fi utilizaţi banii suplimentari.

Decizia sa de a rămâne la obiectivul lui Biden de a creşte rata impozitului pe profit vine înaintea a ceea ce se preconizează a fi o luptă aprigă în Congres anul viitor cu privire la expirarea reducerilor fiscale radicale adoptate de republicani în 2017. Aceste reduceri au redus rata impozitului pe profit la 21 %, de la o rată maximă de 35 %, iar rezultatul acestei negocieri va depinde atât de controlul Congresului, cât şi de cine va câştiga alegerile prezidenţiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău