America se pregăteşte pentru un cutremur fiscal, dar extrem de diferit în funcţie de cine va ocupa Casa Albă

20 Aug. 2024, 13:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Aug. 2024, 13:54 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Kamala Harris îşi propune să crească rata impozitului pe profit pentru corporaţii în SUA la 28% dacă va câştiga Casa Albă în noiembrie, o măsură menită să crească veniturile guvernamentale de la corporaţiile americane, care este susceptibilă de a atrage critici din partea mediului de afaceri, potrivit FT.

Luni, campania prezidenţială a lui Harris a declarat că aceasta intenţionează să respecte o propunere înaintată de preşedintele Joe Biden în ultimii ani de a creşte rata impozitului pe profit de la 21% la 28%.

Declaraţia vine în contextul în care vicepreşedintele îşi pune la punct planurile economice înainte de a deveni oficial candidatul democrat la preşedinţie în cadrul convenţiei partidului de la Chicago din această săptămână.

Planul său fiscal pentru întreprinderi contrastează puternic cu cel al rivalului său pentru preşedinţie, candidatul republican Donald Trump, care propune reducerea ratei impozitului pe profit la 15%. Planul lui Harris ar face ca rata impozitului pe profit din SUA să fie mai mare decât cea din Regatul Unit, de 25 %, şi una dintre cele mai ridicate dintre economiile avansate.

„Spre deosebire de Donald Trump, a cărui agendă extremă a Proiectului 2025 ar duce la creşterea deficitului, la majorarea impozitelor pentru clasa de mijloc cu 3 900 de dolari şi ar trimite economia noastră într-o spirală de recesiune – planul ei este o modalitate responsabilă din punct de vedere fiscal de a pune bani înapoi în buzunarele oamenilor muncii şi de a se asigura că miliardarii şi marile corporaţii îşi plătesc partea lor echitabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei Harris.

Săptămâna trecută, Harris a declarat că va încerca să reducă impozitele pentru clasa de mijloc, inclusiv pentru familiile cu copii, precum şi să stimuleze stimulentele pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă şi să interzică umflarea preţurilor de către companiile de produse alimentare şi de băcănie, într-o încercare de a demonstra că abordează preocupările crescute ale alegătorilor legate de costul vieţii.

O creştere a ratei impozitului pe profit ar putea contribui la creşterea veniturilor pe care guvernul SUA le-ar putea cheltui pentru alte programe, însă Harris nu a precizat cum ar fi utilizaţi banii suplimentari.

Decizia sa de a rămâne la obiectivul lui Biden de a creşte rata impozitului pe profit vine înaintea a ceea ce se preconizează a fi o luptă aprigă în Congres anul viitor cu privire la expirarea reducerilor fiscale radicale adoptate de republicani în 2017. Aceste reduceri au redus rata impozitului pe profit la 21 %, de la o rată maximă de 35 %, iar rezultatul acestei negocieri va depinde atât de controlul Congresului, cât şi de cine va câştiga alegerile prezidenţiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău