Andrei Spînu îi bucură pe transportatori: Prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere va scădea

15 Iun. 2022, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2022, 17:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vicepremierul Andrei Spînu s-a întâlnit astăzi cu mai mulți operatorii de transport marfă, pentru a discuta despre fluidizarea traficului la punctele de frontieră, liberalizarea transporturilor rutiere de mărfuri cu Uniunea Europeană, precum și prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere.

În cadrul întâlnirii, Andrei Spînu a dat asigurări că prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere va scădea. În acest sens va fi înaintat un proiect în ședința Guvernului. Conform proiectului, costul autorizațiilor unitare se va diminua până la 5 euro, iar în cazul autorizațiilor CEMT prețul va constitui 150 euro pentru o autorizație anuală și 40 euro pentru o autorizație lunară.

De asemenea, Andrei Spînu a menționat că transportul rutier de mărfuri cu Uniunea Europeană va fi liberalizat. Se preconizează că acordul care va permite liberalizarea va fi semnat spre sfârșitul lunii iunie.

Nu în ultimul rând s-a discutat despre situația rândurile care au fost până acum la punctele vamale de la frontieră.

Pentru fluidizarea traficului la punctele de frontieră au fost întreprinse mai multe măsuri între autoritățile vamale și a celor de frontieră moldo-române:

  • A fost creat un grup comun care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de trecere a frontierei, pentru a reduce din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă;
  • Primul punct vamal al echipe mixte moldo-române, este punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița;
  • Controlul vamal este operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor;
  • Fluxurile de mărfuri sunt organizate în funcție de încărcătură. De exemplu, pentru camioanele goale este permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică;
  • A fost suplinit numărul de lucrători vamali, pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă;
  • Programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România este sincronizat;
  • Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România funcționează în regim de 24/7;
  • În fiecare punct de trecere a frontierei este verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.

 

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău