Anomaliile din asigurări! Moldovenii își asigură mașinile în detrimentul sănătății

20 Oct. 2023, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 15:56 // Actual //  bani.md

La data de 30 iunie 2023, sectorul asigurărilor din Republica Moldova a înregistrat evoluții semnificative în ceea ce privește activele totale, valoarea activelor eligibile, primele brute subscrise, și despăgubirile/indemnizațiile de asigurare, conform datelor prezentate de autoritățile competente, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

La sfârșitul semestrului I din 2023, activele totale ale societăților de asigurare au atins suma de 4,6 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8,9 puncte procentuale sau 377,2 milioane de lei față de finele anului precedent.

La aceeași dată, valoarea activelor eligibile pentru acoperirea rezervelor tehnice și a cerinței de capital minim a fost de 3,7 miliarde de lei, în creștere cu 9,6 puncte procentuale față de finalul anului anterior, reprezentând 80,96% din activele totale de pe piață.

În semestrul I al anului 2023, asigurările generale au continuat să domine piața asigurărilor din Republica Moldova, cu o pondere de 96,7% din totalul primelor brute subscrise, în timp ce asigurările de viață au reprezentat doar 3,3% din acest total.

Primul loc pentru Asigurările OCA (Obligatorii de Răspundere Civilă Auto): Clasele de asigurări cu cea mai mare pondere în piață au fost Asigurările Obligatorii de Răspundere Civilă Auto (RCA internă și Carte Verde), Asigurările de Vehicule Terestre, și Asigurările de Incendiu și de Alte Calamități Naturale, care au acoperit 77% din piață.

În ceea ce privește despăgubirile, în primul semestru al anului 2023, societățile de asigurare au raportat despăgubiri brute în valoare totală de 461,8 milioane de lei, în creștere cu 18% față de perioada similară a anului precedent. Aproximativ 94,6% din aceste despăgubiri au fost asociate cu contractele de asigurări generale. Peste jumătate (51,3%) din valoarea totală a despăgubirilor s-au datorat asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA internă și Carte Verde), reflectând importanța acestor tipuri de asigurări pe piață.

La data de 30 iunie 2023, profitul net în sectorul asigurărilor a însumat 184 milioane de lei, cu o creștere de 28,5 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent. Această creștere a profiturilor se datorează în mare parte veniturilor nete din investiții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ