ANRE, cuibușorul milionarilor! Profit fabulos pentru instituție – 29 mil. de lei în 2021

05 Mai 2022, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mai 2022, 10:05 // Actual //  bani.md

ANRE a înregistrat un profit de 29,3 mil. de lei în anul 2021 față de pierderile de 25,4 mil. de lei în anul 2020, potrivit raportului financiar al instituției.

Veniturile din activitatea operațională au însumat 113,7 mil. de lei față de cu 75 % mai mult față de anul 2020.

Cheltuielile administrative au constituit 84,1 mil. de lei, iar pentru plata salariilor s-au alocat 70 mil. de lei.

Veniturile din activitatea de reglementare din domeniul energetic au fost cele mai mari – 39,2 mil. de lei. Din reglementare importului produselor petroliere ANRE a adunat 26,6 mil. de lei. Veniturile din reglementarea sectorului gazelor naturale au însumat 19,3 mil. de lei.

La Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se dau salarii grase. De exemplu, Ștefan Creangă, cel care a ocupat fotoliul de director al Agenției până la finalul lunii noiembrie, a încasat, în 2021, un milion de lei din salariul de funcție, echivalentul a circa 92 de mii de lei lunar. Creangă și-a cumpărat în 2021, înainte de a-și da demisia, un Range Rover, pentru care a plătit 2,5 milioane de lei, echivalentul a circa 125 de mii de euro, dar și un Ford Mustang de colecție, fabricat în 1968, pentru care susține că a scos din conturi 20 de mii de USD (360 de mii de lei). Ceilalți directori ai ANRE, Veaceslav Unitlă numită în anul 2019 ridică un salariu de 84 mii de lei lunar. Are două apartamente și controlează câteva companii. Octavian Calmîc ridică lunar 78 mii de lei, Eugen Carpov – 74 mii de lei și Violina Șpac cu 70 mii de lei lunar.

Actuala componență a ANRE a fost numită la 7 februarie 2019, la ultima ședință a Legislativului de atunci, cu voturile deputaților Partidului Democrat și ale transfugilor din Partidul Liberal, după ce fosta conducere a ANRE și-a dat demisia in corpore, în condiții neclare, în decembrie 2018.

Atunci, Ștefan Creangă, Eugen Carpov și Octavian Calmîc au fost numiți în funcția de directori ai Agenției, iar lui Veaceslav Untilă i-a revenit fotoliul de director general. Deputații din opoziție afirmau atunci că concursul pentru desemnarea directorilor Agenției a fost mimat și că aceștia au fost promovați în funcții pe criterii politice. Un an mai târziu, în funcția de director al ANRE, cu voturile deputaților socialiști și democrați, a fost avansată și Violina Șpac, pe atunci șefa departamentului juridic și protecția consumatorilor în cadrul ANRE.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

31 Ian. 2025, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2025, 16:53 // Actual //  bani.md

2025 și 25 de ani de activitate în domeniul producerii de ape minerale, băuturi răcoritoare și ape potabile. Este vorba despre compania GELIBERT, din Sângerei, administrată de Vasile Bejenari, care și-a consolidat poziția ca lider pe piața locală, demonstrând o creștere remarcabilă susținută de investiții și inovație.

În perioada 2022-2024, GELIBERT a beneficiat de sprijin financiar sub formă de granturi nerambursabile prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova.

„Primul nostru proiect, axat pe internaționalizare, a avut o valoare de 4 milioane de lei, din care 2 milioane au fost acordate sub formă de grant. Al doilea proiect a fost dedicat retehnologizării și eficienței energetice, cu o investiție totală de 3,5 milioane de lei și un grant de 1,76 milioane de lei”, a specificat antreprenorul.

Granturile au permis companiei să achiziționeze o linie modernă de îmbuteliere și una pentru suflarea sticlelor PET. Vasile Bejenari a evidențiat impactul pozitiv al acestor granturi:

„Aceste două proiecte ne-au permis dezvoltarea și modernizarea întreprinderii, crescând sustenabilitatea și competitivitatea produselor noastre pe piața locală și internațională.”

El a adăugat că, fără susținerea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene, compania ar fi fost nevoită să recurgă la credite bancare pentru finanțare.

Sprijinul UE a fost esențial pentru dezvoltarea companiei. În cadrul unei vizite la GELIBERT, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța colaborării dintre UE și întreprinderile locale în promovarea creșterii economice și a inovației.

Datorită suportului financiar al UE, s-a îmbunătățit calitatea apei potabile îmbuteliate de către companie și a fost posibilă dotarea acesteia cu echipamente performante care asigură eficiența energetică și reduce emisiile de carbon.

Pe măsură ce GELIBERT sărbătorește un sfert de secol de activitate, își reafirmă angajamentul de a continua inovarea și extinderea pe noi piețe, menținând standarde înalte de calitate, cu sprijinul constant al Uniunii Europene și al programelor naționale de dezvoltare.

Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM al ODA este destinat întreprinderilor mici și mijlocii care își doresc să investească pentru extinderea spre alte piețe. Suportul financiar nerambursabil al acestui program fiind de până la 600 000 MDL. 

Programul de Retehnologizare și eficiență energetică a IMM își propune să sporească gradul de performanță a întreprinderilor, să schimbe echipamentele și utilajele ineficiente și să optimizeze costurile de producere prin măsuri de eficiență energetică. Grantul ste în sumă de 2.000.000 lei, finanțare nerambursabilă. 

Înregistrează-te aici:  https://formular.oda.md/aplica/#/244

Detalii și consultanță la numărul de telefon: 0 -22 -21-16-63

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală