ANRE taie din poftele majorării tarifului la apă! Apă Canal vrea să pună pierderile în cârca locuitorilor Chișinăului

08 Nov. 2022, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2022, 14:32 // Actual //  Lupu Eduard

Apă Canal vrea să pună în cârca locuitorilor Chișinăului pierderile de apă. Compania vrea un tarif de 23,65 lei/m3 față de 10, cu 73,8% mai mult față de tariful actual. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică recomandă întreprinderii municipale să nu depășească cadrul legal.

„În cadrul ședinței operatorul a invocat situația critică în care se află la etapa actuală, în special cauzată de creșterea prețurilor la energia electrică consumată și a reiterat necesitatea majorării tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pentru anul 2022 până la 23,65 lei/m3 sau cu 10,04 lei/m3 (+73,8 %) mai mult comparativ cu cele în vigoare.  La acest subiect, menționam  că, în conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”, se arată în mesajul ANRE.

Mai mult decât atât, ANRE notează, că S.A. „Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2019-2021 nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, conform prevederilor legale, în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 mil. lei, iar includerea devierilor date în tarifele la apă și canalizare ar genera chiar diminuarea acestora.

Metodologia tarifară oferă posibilitatea acoperirii tuturor cheltuielilor operaționale suportate de operator, inclusiv modificarea acestora în cursul anului de reglementare, prin ajustarea tarifelor la serviciile furnizate, la solicitarea titularului de licență.

Un alt aspect important ce ține de gestionarea eficientă a activității S.A. „Apă-Canal Chișinău” vizează consumul tehnologic și pierderile din sistemul public de alimentare cu apă. Or, la acest capitol, pierderile efective suportate de către operator în anul de gestiune depășesc cu mult limitele normative stabilite de cadrul de reglementare. Valoarea excedentului nu este acceptată de către Agenție în scop tarifar, fiind suportată direct de către întreprindere.Totodată, în ultima perioadă de timp, Agenția a inițiat un șir de acțiuni, menite să sporească sustenabilitatea activității tuturor operatorilor din domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare, inclusiv în cadrul ședinței au fost înaintate mai multe propuneri constructive în vederea deblocării situației create la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Astfel, încă la începutul lunii iulie curent a fost inițiată elaborarea modificării Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate, care se află la etapa finală de consultări și urmează a fi aprobată până la finele anului curent.

De asemenea, pentru a nu expune riscului capacitatea de plată a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Agenția și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive formate până în anul curent.

Realitatea Live

01 Mart. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:35 // Actual //  bani.md

Așteptarea a luat sfârșit! Cel mai anticipat film al anului – blockbusterul „Dune Partea II” a fost lansat, în avanpremieră, la Cineplex! Pe data de 28 februarie, primii spectatori au trăit experiența unică, pe care doar „Dune: Partea II”, o poate oferi.

Ecranizarea continuă firul narativ al primei părți, „Dune”, lansată în anul 2021 și deținătoare a 6 premii Oscar Academy Awards.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău