(VIDEO) Nașteri sigure și copii sănătoși! UNFPA și Guvernul SUA donează echipament modern maternității din Cahul

08 Nov. 2022, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Nov. 2022, 13:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Gravidele, mamele și bebelușii de la sudul țării vor avea condiții mai bune și vor beneficia de servicii medicale calitative. Maternitatea din cadrul spitalului din Cahul a fost dotată cu echipament modern de UNFPA, cu suportul financiar al SUA.

„Sunt onorat să fiu aici, pentru a participa la deschiderea maternității renovate și echipate. Acest efort comun a Guvernului SUA, Fondul ONU pentru Populație și Spitalul Raional Cahul, le va oferi femeilor din regiune acces mai bun la servicii medicale specializate prenatale și postnatale, precum și îngrijire pentru probleme de sănătate specifice ale femeilor și nou-născuților”, susține ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Spitalul din Cahul este unul din cele nouă instituții medicale care sunt dotate cu echipament medical similar în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Valoarea totală a loturilor oferite de UNFPA pentru întreg sistemul este de 1,8 milioane de dolari și urmează a fi instalat pe parcursul următoarelor luni.

„Fondul ONU pentru Populație, cu sprijinul Guvernului SUA, și-a intensificat eforturile și a modernizat șapte maternități și două spitale specializate din țară. Spitalul raional Cahul este unul din acele nouă spitale care este complet dotat cu săli de naștere, de operație, ginecologice și cu unitate de terapie intensivă. Ce înseamnă sporirea capacităților acestor nouă centre perintalogice? Acest fapt înseamnă că anual vor fi realizate 15.000 de nașteri, cu suportul echipamentului performant. Și, de asemenea, sute de noi născuți în stare critică vor fi salvați, la fel, datorită echipamentului modern, instalat în unități de terapie intensivă. Fondul ONU pentru Populație are deosebită plăcere să vină în sprijinul medicilor moldoveni, care dau dovadă de abnegație și perseverență, în timp de criză. Cu aceste echipamente vor oferi servicii de calitate atât femeilor din Moldova, cât și refugiatelor din Ucraina”, afirmă dr. Saidkasim Sakhipov, UNFPA Emergency Coordinator.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Spitalul nostru nu deservește doar populația din raionul și municipiul Cahul, dar și oamenii din raioanele învecinate, precum Vulcănești, Taraclia și Cantemir. Dispozitivele și echipamentul medical de înaltă performanță vor oferi condiții mai bune pentru tratamentul pacienților, dar și pentru activitatea noastră, a lucrătorilor medicali”, declară Lilia Postolachi, directoare interimară a Spitalului raional Cahul.

Astfel, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, ceea ce va face ca aproximativ 15.000 de nașteri anual să aibă loc în condiții mai sigure, iar nou-născuții în situații grave să fie salvați datorită celor opt unități dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău