Anul 2020, unul de succes privind exporturile din Moldova spre Japonia. CIFRE

18 Mart. 2021, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
18 Mart. 2021, 15:49 // Actual //  Irina Luca

În anul 2020 s-a atestat o dinamică pozitivă a comerțului exterior între Republica Moldova şi Japonia, în pofida provocărilor generate de criza pandemică.

Volumul comerțului exterior a înregistrat o creștere de 9,5% în comparație cu anul 2019, iar volumul exporturilor, pentru aceeași perioadă, a crescut cu 18,27 %. Precizările aparţin secretarului general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, făcute la întrevederea cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, transmite IPN.

În cadrul discuției, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale. În particular, au fost abordate subiecte ce țin de evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state și cadrul de asistentă pentru dezvoltare. Lilia Palii a menționat că Japonia este un partener strategic al Republicii Moldova. În context, a fost evidențiat cadrul de cooperare tehnică pe domeniul susținerii sectorului ÎMM și agricultură, precum și de consolidare a capacităților instituționale a funcționarilor publici. De asemenea, a fost reiterată importanța desfășurării activității investitorilor niponi în Republica Moldova.

Oficialii au pus în discuție oportunitățile de extindere a activităților investiționale și comerciale. Secretarul general a lansat o invitație investitorilor niponi să beneficieze de oportunitățile create în Republica Moldova și să investească inclusiv în cadrul noilor instrumente create, precum Platformele Industriale Multifuncționale. La rândul său, Yoshihiro Katayama a menționat că mizează pe o colaborare la fel de dinamică în continuare cu Republica Moldova, nemijlocit cu MEI.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală