Anul 2020, unul de succes privind exporturile din Moldova spre Japonia. CIFRE

18 Mart. 2021, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 15:49 // Actual //  MD Bani

În anul 2020 s-a atestat o dinamică pozitivă a comerțului exterior între Republica Moldova şi Japonia, în pofida provocărilor generate de criza pandemică.

Volumul comerțului exterior a înregistrat o creștere de 9,5% în comparație cu anul 2019, iar volumul exporturilor, pentru aceeași perioadă, a crescut cu 18,27 %. Precizările aparţin secretarului general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, făcute la întrevederea cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, transmite IPN.

În cadrul discuției, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale. În particular, au fost abordate subiecte ce țin de evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state și cadrul de asistentă pentru dezvoltare. Lilia Palii a menționat că Japonia este un partener strategic al Republicii Moldova. În context, a fost evidențiat cadrul de cooperare tehnică pe domeniul susținerii sectorului ÎMM și agricultură, precum și de consolidare a capacităților instituționale a funcționarilor publici. De asemenea, a fost reiterată importanța desfășurării activității investitorilor niponi în Republica Moldova.

Oficialii au pus în discuție oportunitățile de extindere a activităților investiționale și comerciale. Secretarul general a lansat o invitație investitorilor niponi să beneficieze de oportunitățile create în Republica Moldova și să investească inclusiv în cadrul noilor instrumente create, precum Platformele Industriale Multifuncționale. La rândul său, Yoshihiro Katayama a menționat că mizează pe o colaborare la fel de dinamică în continuare cu Republica Moldova, nemijlocit cu MEI.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău