Efectele Brexit. Companiile japoneze fug din UK în UE

10 Mart. 2021, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2021, 16:55 // Actual //  MD Bani
Firmele japoneze renunță la UK în schimbul UE. Scărea s-a accentuat începând cu 2016, când a avut referendumul Brexit.

Numărul firmelor japoneze cu sediul în Marea Britanie a scăzut cu 12% între 2014 și 2019, de la 1.084 la 951, cea mai mare parte a scăderii producându-se în perioada tumultuoasă din punct de vedere politic, după referendumul Brexit din iunie 2016. întreprinderile au scăzut cu 4%, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe (MoFA) analizate de Rudlin Consulting, cea mai mare parte a impactului fiind asupra serviciilor financiare și a sectoarelor de producție.

„Numărul companiilor japoneze și al angajaților acestora din Marea Britanie începe să scadă”, a declarat autorul raportului, Pernille Rudlin, care a petrecut decenii la companii precum Mitsubishi și Fujitsu și consiliază firmele japoneze. „Având în vedere că acest lucru este împotriva tendinței din alte părți ale Europei, este greu de evitat concluzia că aceasta este o reacție la Brexit.”

Declinul din Marea Britanie vine dintr-o bază ridicată, Marea Britanie găzduind al doilea cel mai mare număr de companii japoneze după Germania. Marea Britanie găzduiește cel mai mare număr de resortisanți japonezi din Europa, precum și cei mai mulți angajați ai companiilor japoneze, scrie Politico.

Raportul va face o lectură incomodă pentru guvernul Regatului Unit, care speră să folosească libertățile oferite de Brexit pentru a stimula comerțul.

Raportul Asia House investighează viitorul relațiilor comerciale dintre Marea Britanie și Japonia și face două recomandări cheie pentru a stimula comerțul viitor: mai mult sprijin pentru întreprinderi la export și o extindere a capitolului de investiții al acordului comercial bilateral pe care cele două țări au convenit-o în septembrie trecut.

„Următoarea fază a relațiilor bilaterale va necesita un efort mai concertat, în special în cazul IMM-urilor”, susține acesta, indicând că capitolul de investiții al acordului comercial „ar fi putut merge mai departe”. Există un „potențial imens” de a spori investițiile între cele două țări, a spus acesta.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău