Imaginea care dezvăluie ierarhia puterii. Putin, înghesuit pe o canapea, privind cu respect la sultanul Erdogan

16 Sept. 2022, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2022, 08:39 // Actual //  Lupu Eduard

O imagine face cât o mie de cuvinte. O imagine în care Vladimir Putin, considerat până de curând unul dintre cei mai puternici oameni din lume, stă pe o canapea, înghesuit între președinele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, și dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukasenko, privind respectuos la sultanul Recep Tayyp Erdogan, este de colecție.

Imaginea a fost surprinsă la finalul primei zile a summitului de la Samarkand din Uzbekistan, într-un cadru relaxat, joi seara, și a fost postată pe rețelele de socializare. În centrul atenției, cu privirile tuturor ațintite asupra sa, stă președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan.

În perioada 15 – 16 septembrie, la Samarkand, în Uzbekistan se desfășoară un summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO). Din această organizaţie, care a fost gândită ca o contrapondere în fața de influenţei Occidentului, fac parte China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan, India şi Pakistanul. SCO a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate în competiţie cu organizaţiile occidentale.

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni se numără printre principalele subiecte abordate. De asemenea, Iranul a semnat un memorandum privind obligaţiile în vederea aderării ca membru permanent la Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai.

La reuniunea din acest an a membrilor SCO participă și președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar și al Azerbaidjanului, stat aflat într-un conflict cu Armenia.

Pentru Vladimir Putin, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială, în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Alături de el, în stânga, este așezat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, aliatul Turciei. În vreme ce Erdogan stă relaxat, Alyev, oarecum timorat. dar într-o poziție mai bună decât a altora îi stă alături. În spate, în picioare, sunt două femei, consilierele președintelui turc. Pentru ele nu s-au găsit scaune, așa cum cere tradiția musulmană.

În fotografie, urmează, pe o canapea, înghesuiți, în ordine, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, Vladimir Putin și dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukasenko. Privind spre cei trei, îți dai seama că Putin este șeful, în vreme ce Lukașenko pare vărul mai sărac, de la țară, acceptat la masa celor bogați. Toți trei, însă, privesc cu respect spre sultanul Erdogan, ascultând și râzând la glumele și poveștile sale.

Pe ultimul loc, tot pe canapea, dar la o oarecare distanță, mai puțin interesat de ceea ce are de spus personajul principal, stă așezat președintele Iranian, Ebrahim Raisi. Acesta privește spre una dintre mesele încărcate cu platouri de gustări și pahare de băutură, parcă preocuat de cu totul altceva.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău