Atac furibund al rușilor în portul Izmail, lângă granița cu Republica Moldova

02 Aug. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2023, 15:32 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu Republica Moldova și România.

Potrivit autorităților regionale din Odesa, atacurile efectuate de ruși au provocat incendii la instalații portuare și la infrastructura industrială.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, spune că nu s-au înregistrat victime în urma acestor atacuri.

Pe de altă parte, presa ucraineană relatează despre pagube, inclusiv în portul Ismail, unde ar fi fost vizat un depozit de petrol. Un deputat ucrainean menționează la pagube un siloz de cereale.

Presa ucraineană relatează că dronele, de tip Shahed, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, devenit un port-cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

Portul Ismail se află la circa 15 kilometri de Tulcea și la circa 80 de kilometri de Giurgiulești.

Acesta nu este primul atac asupra unui port din apropierea Republicii Modova. La 24 iulie, rușii au lovit portul Reni, situat lângă Giurgiulești.

Atacul asupra portului Ismail survine în contextul sfidării blocadei instituite de ruși la Marea Neagră după retragerea lor din acordul cerealelor.

Șase nave comerciale au fost surprinse la începutul acestei săptămâni îndreptându-se spre Ucraina în pofida amenințării Moscovei precum că Marea Neagră a devenit o zonă periculoasă pentru navigație. Odată cu retragerea din acordul cerealelor, Rusia consideră că orice navă care va trece prin această zonă va fi considerat una care transportă echipament militar.

Prima navă care a sfidat blocada ar fi ancorat în portul Ismail. Nu există informații deocamdată dacă nava respectivă – israeliană – ar fi fost vizată de dronele de fabricație iraniană lansate de ruși.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile din regiunea Odesa, semnalând că reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă.

„Teroriștii ruși au lovit din nou în porturi, cereale și securitatea alimentară globală. Toate serviciile noastre operaționale au funcționat eficient”, a declarat șeful statului ucrainean.

„Lumea trebuie să răspundă. Când porturile civile devin ținte, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și silozurile (de cereale, n. red.), vorbim despre o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate fi oprită și trebuie oprită”, a reacționat Zelenski.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău