Atac furibund al rușilor în portul Izmail, lângă granița cu Republica Moldova

02 Aug. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2023, 15:32 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu Republica Moldova și România.

Potrivit autorităților regionale din Odesa, atacurile efectuate de ruși au provocat incendii la instalații portuare și la infrastructura industrială.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, spune că nu s-au înregistrat victime în urma acestor atacuri.

Pe de altă parte, presa ucraineană relatează despre pagube, inclusiv în portul Ismail, unde ar fi fost vizat un depozit de petrol. Un deputat ucrainean menționează la pagube un siloz de cereale.

Presa ucraineană relatează că dronele, de tip Shahed, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, devenit un port-cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

Portul Ismail se află la circa 15 kilometri de Tulcea și la circa 80 de kilometri de Giurgiulești.

Acesta nu este primul atac asupra unui port din apropierea Republicii Modova. La 24 iulie, rușii au lovit portul Reni, situat lângă Giurgiulești.

Atacul asupra portului Ismail survine în contextul sfidării blocadei instituite de ruși la Marea Neagră după retragerea lor din acordul cerealelor.

Șase nave comerciale au fost surprinse la începutul acestei săptămâni îndreptându-se spre Ucraina în pofida amenințării Moscovei precum că Marea Neagră a devenit o zonă periculoasă pentru navigație. Odată cu retragerea din acordul cerealelor, Rusia consideră că orice navă care va trece prin această zonă va fi considerat una care transportă echipament militar.

Prima navă care a sfidat blocada ar fi ancorat în portul Ismail. Nu există informații deocamdată dacă nava respectivă – israeliană – ar fi fost vizată de dronele de fabricație iraniană lansate de ruși.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile din regiunea Odesa, semnalând că reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă.

„Teroriștii ruși au lovit din nou în porturi, cereale și securitatea alimentară globală. Toate serviciile noastre operaționale au funcționat eficient”, a declarat șeful statului ucrainean.

„Lumea trebuie să răspundă. Când porturile civile devin ținte, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și silozurile (de cereale, n. red.), vorbim despre o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate fi oprită și trebuie oprită”, a reacționat Zelenski.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău