Averea lui Rosian Vasiloi, noul-vechi șef de la Frontieră. Ce indica în declarație cu câțiva ani în urmă?

10 Aug. 2021, 10:54
 // Categoria: Au Bani // Autor:  bani.md
10 Aug. 2021, 10:54 // Au Bani //  bani.md

Rosian Vasiloi, din 10 august 2021, exercită din nou funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (PF). De data aceasta, a revenit la propunerea actualei ministre de Interne, Ana Revenco, din Guvernul condus de Natalia Gavriliță. Anterior, a exercitat aceeași funcție timp de circa cinci luni în Guvernul condus de Maia Sandu, actuala președintă de țară, între iulie și noiembrie 2019. Atunci, a și depus declarația de avere și interese personale, scrie Realitatea.md.

Astfel, potrivit declarației de avere semnată în august 2019, la angajare, Rosian Vasiloi a indicat un salariu de 12.653,80 lei de la IDIS Viitorul, 780 lei onorariu de la Institutul European de Studii Politice, 550 lei onorariu de la Radio Europa Liberă, 600 de euro onorariu de la Center for Army, Conversion and Disarmament Studies, 42.386,85 lei de la IDIS Viitorul pe contract de autor și 287.30 de dolari onorariu de la FRBNY-US ARMY Belgiumie. Venit din alte surse legale l-a declarat pe cel de la CNAS – o pensie de 113.771,67 lei.

Pe lângă asta, la secțiunea terenuri, a indicat patru de categoria agricol dobândite în 2014, dar și două apartamente, dobândite în 2008, prin contract de investiție. Ambele cu suprafața de 81,1 metri pătrați, o cota parte, având valoarea de 519.274 lei.

În această declarație de avere, a mai indicat și un autoturism marca Hyundai Sonata, anul fabricației 2013, dobândită în 2016, valoarea căruia este de 300.000 lei. A mai indicat câteva conturi bancare și datorii.

Un an mai târziu, a depus declarația de avere și interese personale la eliberare din funcție, care nu diferă de precedenta la secțiunile bunuri mobile și imobile decât doar la venituri. Declarase 13.000 de lei remunerare de la Parlament, 80.234 lei salariu de la PF, 2.196 de la IDIS Viitorul, 10.116 lei de la Stiling Prim SRL, dar și 14.013,26 lei onorariu de la TV8 și 1.800 de euro onorariu de la Center for Army, Conversion
and Disarmament Studies. La fel, de la CNAS a indicat că a ridicat 120.154 lei.

Rosian Vasiloi urmează să facă publică o nouă declarație de avere și interese personale actualizată, cum se întâmplă când accede în funcție un funcționar public.

În 1994 a absolvit Institutul Serviciului de Grăniceri din or. Moscova, Federaţia Rusă, specialitatea ofiţer al serviciului grăniceri. A făcut Colegiul European, Natolin Campus, Varşovia, Curs „Gestionarea Intergrată a frontierelor UE şi politici migraţionale” și Şcoala Naţională de Administrare Publică, Polonica, Curs SENSE.

Are o experinţă în domeniul managementului de frontieră de peste 20 de ani în diferite funcţii. După pensionare a activat timp de 3 ani în The Nonproliferation & Security Sector Strategic Business Unit of URS Federal Services International Inc. (URSFSII) şi AECOM (Arhitecture, Engineering, Construction, Operation and Management), o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv şi din domeniul securităţii. Ulterior, 1 an a activat în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Kyrgyzstan.

A făcut parte și din echipa IDIS Viitorul ca expert în politici de securitate.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 16:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a finalizat procesul de depunere a dosarului la Banca Națională a Moldovei (BNM) necesar obținerii licenței pentru moneda electronică, și este în așteptarea acesteia, scrie Tribuna.md.

Potrivit Directorului general Vitalie Zaharia, în conformitate cu Planul strategic de dezvoltare al Î.S. „Poșta Moldovei” pentru anii 2020-2023, întru implementarea acțiunilor stabilite prin Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic a Guvernului Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de plată fără numerar în era digitalizării va reprezenta un pas decisiv în perfecționarea sistemelor de plăți, aducând o serie de avantaje și facilități clienților dar și întreprinderii.

În acest context, conducerea Poștei Moldovei s-a referit la o serie de aspecte ce vizează implementarea sistemului de plăți electronice și a venit cu unele explicații referitor la ce presupune la modul practic această oportunitate.

Ce este de fapt moneda electronică? Moneda electronică este un mijloc de plată multifuncțional utilizat cu preponderență prin rețeaua Internet sau prin intermediul portmoneului electronic.

Plata electronică reprezintă orice operațiune de plată inițiată prin intermediul instrumentelor de plată electronice, prin care se pot retrage sume în numerar, efectua plăți pentru achiziționarea de bunuri sau servicii, plata obligațiilor către autoritățile administrației publice și transferuri de fonduri între conturi.

Conceptul de dezvoltare a Î.S. „Poșta Moldovei” în calitate de prestator de servicii de plată moderne fără numerar se referă la următoarele direcții:

–   deschiderea conturilor de plăți pentru persoanele fizice în platforma E-Money operată de Î.S. „Poșta Moldovei” și prestarea de servicii moderne de plată pentru clienți. Aceste servicii se referă la plăți și transferuri prin intermediul serviciilor WEB, aplicațiilor prin telefoanele mobile etc;

–    extinderea serviciului portmoneului electronic pentru persoane fizice și juridice;

–  diversificarea serviciilor de remitere de bani prin încheierea de acorduri de colaborare cu operatorii poștali din alte țări (preponderent din țările unde sunt prezenți diaspora din RM), precum și atragerea în rețeaua Î.S. „Poșta Moldovei” a unui număr cât mai mare de sisteme de remitere de bani, dar și prestarea unor servicii inovative pentru beneficiarii de remitențe din RM (remittances-to-cards; remittances-to-wallets);

–  diversificarea  serviciilor de intermediere în relația cu organizațiile de microfinanțare și băncile din Republica Moldova. „Poșta Moldovei” va colecta plăți pentru achitare de credite și alimentare a conturilor de depozit de asemenea prin intermediul eWallet;

Poșta Moldovei va avea posibilitatea de a emite carduri de plată pentru cetățeni, pe care  vor putea primi  remitențe, efectua decontări interbancare, încasări, plăți pentru serviciile comunale și achitări pentru utilizarea platformelor e-commerce.

„În contextul noilor provocări, Î.S. „Poșta Moldovei” demonstrează că deține capacitatea și resursele suficiente pentru a furniza servicii de calitate într-un mod rapid și sigur”, a remarcat directorul întreprinderii, Vitalie Zaharia, adăugând: „apreciem enorm munca depusă de întreaga echipă.”

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală